VIL BRUKE MILLIONER: Fastlegemodellen ALIS-Vest omtales som en suksess. Nå vil Olaug Bollestad og KrF se ordningen i hele landet. Arkvifoto. Foto:

Vil gi 40 millioner til fastlege-prosjekt

KrF vil rulle ut ALIS-ordningen i hele landet. – Høres  fornuftig ut, sier Tom Ole Øren, leder i Allmennlegeforeningen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

KrF vil gi 40 millioner kroner til ALIS-vest, en ordning som blir omtalt som en suksess blant mange fastleger.

Det kommer frem av KrFs forslag til til alternativt statsbudsjett, som legges frem torsdag.

– For oss er det viktig å ta tak i det som Legeforeningen har vist når det gjelder rekruttering av fastleger og leger i kommunehelsetjenesten. Vi mener det må gjøres flere tiltak, og derfor ser vi både på utdanningskapasitet og rekruttering, sier Olaug Bollestad, 1.nestleder i paritet, og leder av Stortingets helse- og omsorgskomite.

De vil etablere Alis Vest-modellen i alle de fire helseregionene.

 – I første omgang høres dette fornuftig ut, sier Tom Ole Øren, leder i Allmennlegeforeningen.
– Vi må iverksette raske tiltak for rekruttering, og en mer langsiktig plan for rekruttering videre. Det haster med å få inn friske midler til kommunene som vil bidra til å bygge det vi kaller gode utdanningshjemler.

– ALIS-Vest egner seg godt for å rulles ut i hele landet, men det er ikke sikkert det egner seg for alle, alle steder. Men det er et godt grunnlag og et utrolig bra utgangspunkt, sier Øren.

– Legene fortviler
Leder av Nasjonalt senter for distriktsmedisin (NSDM), Helen Brandstorp, sier på telefon fra  kommuneoverlege-seminar i Troms, at dette er svært gledelige nyheter.

– KrF har vist stor ansvarlighet i denne saken. Jeg er også glad for at helseministeren har vist interesse, sier Brandstorp.

– Jeg er akkurat nå på kommuneoverlege-forum i Troms, hvor nettopp dette er et tema. De fortviler over at de har fått så mye mer å gjøre over kort tid, og forteller at de veileder mer enn noensinne. Rekruttering og redusert listestørrelse er viktig, men det er også betalt veiledning og et faglig miljø, sier Brandstorp.

  • I ALIS-Vest får legene en litt annen oppfølging enn ordinære LIS-leger i allmennmedisin, gjennom spesialtilpassede utdanningsstillinger som er tilrettelagt for at legene skal få en god innfasing i fastlegejobben.
  • De får fast lønn, det vil si at de slipper å investere i egen praksis. De får fri med lønn for å gå på kurs, får listelengde som passer deres kompetansenivå og får lett tilgang til en felles veiledningsgruppe.

Nye studieplasser i medisin
KrF vil også bruke 5,9 millioner kroner til 50 nye studieplasser på  medisin.

Flere sykehjemsleger
Videre skal økt legedekning på sykehjem og styrket grunnbemanning i omsorgstjensten få 100 millioner kroner.

Klinisk medisin
Videre vil de gi fem millioner kroner for å utrede ulike modeller for et studium i klinisk medisin, i samarbeid mellom Stavanger universitetssjukehus, Universitetet i Stavanger og Universitetet i Bergen,

Flere sykepleiere
De vil også bruke tilsammen 103 millioner på utdannings- og praksisplasser for å

  • sikre flere sykepleiere - 500 nye studieplasser til 23,7 millione.
  • sikre flere helsesøstre - 100 nye studieplasser, 4,7 millioner.
  • 68,7 millioner skal gå til en søknadsbasert ordning  for kommunal tilrettelegging for fastlege-, sykehjems- og helsestasjon. 
Powered by Labrador CMS