Foto: Thinkstock

Halvparten av fødeavdelingene har ubesatte legestillinger

Bemanningsproblemene er størst i Helse Nord og Helse Midt-Norge, forteller førsteforfatter av en ny studie, Lars T. Johansen. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Lars T. Johansen, spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer. Foto: Privat

– Det er relativt mange ubesatte stillinger for jordmødre og leger ved norske fødeinstitusjoner. Og tross sentralisering av fødselsomsorgen viser det seg at problemet med å besette stillingene er et vedvarende problem.

Krav til fødselsomsorg
Det sier Lars T. Johansen, spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer. Han er førsteforfatter av en studie nylig publisert i Tidsskriftet.

Den konkluderer blant annet med at det fortsatt er problemer med å få leger og jordmødre ved fødeinstitusjonene. 

I 2010 kom Helsedirektoratet med sin veileder Et trygt fødetilbud – kvalitetskrav til fødselsomsorgen. Den skulle gi grunnlag for utvikling av et bedre og mer forutsigbart fødetilbud.

Lars T. Johansen og medforfatterne har i undersøkelsen sett på om fødeinstitusjonene etterlever kravene til blant annet fosterovervåkning, organisering, bemanning og kompetanse.

Når det kommer til bemanning, er det største problemet det store antallet ubesatte legestillinger på fødeavdelingene.

– Nesten halvparten av fødeavdelingene rapporterer om ubesatte legestillinger, forteller Johansen, som sier man har størst problemer i nord og midt-Norge:

– Det er relativt mange fødeavdelinger i Helse Nord og Midt , og de er ofte små i størrelse. Her er nok bemanningsproblemene størst. Årsaken til at legestillingene ikke blir besatt på små fødeavdelinger er at de ligger langt mot nord, og mange ønsker ikke å arbeide på «isolerte» steder. 

Sender fra seg risikogravide
Han påpeker også at mange små fødeavdelinger har et lite fagmiljø, med få leger og jordmødre, noe som gir begrenset mulighet for faglige diskusjoner.

– Mulighetene for å utvikle seg innen faget er derfor noe begrenset.

Små fødeinstitusjoner sender ofte fra seg risikogravide, som selekteres til fødsel på større avdelinger der det ofte er barneavdeling.

– Det betyr at «spennende kasus» ikke kan føde på små avdelinger, hvilket også har betydning når man som fødselslege gjerne vil se og behandle hele spekteret av gravide.

Leger søker seg derfor ofte til større avdelinger hvor de kan ta del i behandlingen av alle kategorier av gravide. Læringsmiljøet er ofte bedre ved større fødeinstitusjoner hvilket vi har omtalt i artikkelen under undervisning og opplæring.
– Små fødeinstitusjoner har få leger og det innebærer at vaktene kommer ofte. Mange syns det er en ulempe, sier Johansen.

Ubesatte jordmorstillinger
Mens knapt halvparten av fødeavdelingene hadde ubesatte legestillinger, hadde vel en av fire kvinneklinikker ubesatte jordmorstillinger. De fleste fødeavdelingene rapporterer imidlertid at det i liten eller middels grad var behov for legevikarer. 

Det kan bety at fødeavdelingene oftere bruker fast ansatte leger til å dekke opp for ubesatte legestillinger, ferie, sykdom og så videre, skriver forfatterne i studien.

Alle de 47 respondentene som ble spurt, besvarte spørreskjemaet som ble benyttet i undersøkelsen. De representerte 17 kvinneklinikker, 22 fødeavdelinger og åtte fødestuer (inkludert to forsterkede fødestuer).

Powered by Labrador CMS