PLANTEBASERT: – Omega 3-fettsyren studien undersøker heter alfalinolensyre (ALA) og finnes blant annet i valnøtter, forklarer MS-ekspert Øivind Fredvik Grytten Torkildsen. Foto: Lasse Moe

Fant forebyggende egenskap i omega-3-fettsyre som finnes i valnøtter

– Studien kan danne utgangspunkt for å undersøke funnene i kliniske studier, sier MS-forsker Øivind Torkildsen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

PARIS (Dagens Medisin): En norsk studie presentert som e-poster på ECTRIMS fant forebyggende effekt av en plantebasert omega-3-fettsyre.
– Omega-3-fettsyren studien undersøker heter alfalinolensyre (ALA) og finnes blant annet i valnøtter, forklarer MS-ekspert og overlege Øivind Fredvik Grytten Torkildsen ved Norsk kompetansetjeneste for MS-behandling.
Han står som førsteforfatteren på abstraktet som presenteres under den store MS-kongressen i Paris denne uken, som samler over 10.000 som jobber med MS.

Høyere ALA, lavere sykdomsaktivitet
Studien viste en invers sammenheng av sykdomsutvikling og fettsyren som finnes i valnøtter. Det fant forskerne ut ved å følge 87 pasienter over to år som opprinnelig ble inkludert i den randomiserte studien på omega-3-fettsyrer og MS (OFAMS).
Pasientene ble undersøkt med MR samtidig som forskerne undersøkte nivået av fettsyren ALA i blodet til dem som ble undersøkt.
– Assosiasjonen vi fant var at jo høyere nivå man hadde av fettsyren, jo mindre risiko var det for sykdomsaktivitet på MR-bildene, forklarer forskeren.
I abstraktet som ble presentert på ECTRIMS, går det frem at assosiasjonen vedvarte etter å justere for flere faktorer.
«Dette tyder på at ALA kan ha unike anti-inflammatoriske egenskaper som er relevant for sykdomsutviklingen av MS», skriver forskerne.

Fant ikke effekt av fisk
– Vi har tidligere studert omega-3-fettsyrene som finnes i fisk. Det har vi ikke funnet noen effekt av. Det vi nå har undersøkt er en plantebasert omega-3-fettsyre som blant annet finnes i nøtter.
Torkildsen forklarer at forskerne i Bergen tidligere har studert omega-3-fettsyrene som er i fisk, på bakgrunn av hypotesen om at det er en sammenheng mellom sykdomsutvikling av MS og fettsyrene. Studiene på fettsyrene som en finner i fisk viste imidlertid ikke resultater.
– Vi tror derfor at man har forsket på feil fettsyre tidligere, sier han.

Åpner for klinisk studie
– Tror du at kunnskapen om de plantebaserte fettsyrene kan brukes for å lage et legemiddel i fremtiden?
– Det er litt for tidlig å si noe om det. Vi må være forsiktige med å trekke konklusjonene for langt, siden studien bare viser assosiasjon. Vi vet ikke om det er en kausal sammenheng mellom ALA-nivåer og lavere sykdomsaktivitet. Men studien danner utgangspunkt for å teste ALA ut i kliniske studier, sier forskeren.

Oppgitte interessekonflikter: Torkildsen har mottatt sittet i advisory board for Biogen, Sanofi-Aventis og Merck.

Powered by Labrador CMS