ERSTATTER STIKK: Det nye flash glukosemålingssystemet FreeStyle Libre, og tilsvarende apparater, gjør at man ikke lenger trenger å stikke seg til blods. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

Barn med diabetes skal få ny blodsukkermåler

Barn med diabetes type 1 skal få tilgang på elektroniske blodsukkerapparater, som ikke krever daglige stikk.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Diabetesforbundet har i lang tid etterlyst at en ny type glukosemåler med scannerfunksjon, skal bli tilgjengelig for norske pasienter. I stedet for å måtte stikke seg til blods i fingeren for hver måling, kan blodsukkernivået leses av elektronisk.

Folkehelseinstituttet har tidligere gjort en hurtig metodevurdering av Freestyle Libre etter oppdrag fra Bestillerforum. Rapporten konkluderte med at gevinsten av metoden var usikker. Samtidig har leger og politikere engasjert seg i saken, og påpekt at apparatet er særlig nyttig for barn.

Iverksetter anbudsprosess
Mandag denne uken ba Beslutningsforum fagdirektørene i de regionale helseforetakene om å utforme en formell henvendelse til Helse- og omsorgsdepartementet for «prinsipielle avklaringer i denne saken».

I påvente av avklaringene fra HOD, bestemte Beslutningsforum at det skal iverksettes et anbudsprosess knyttet til barn med type 1 diabetes. Dermed ønsker de å legge til rette for at flere leverandører kan komme med tilbud, for å presse prisen ned.

– Vi er så glade for at det nå er bevegelse i saken, og at det går mot løsning for barn og unge. Endelig trenger ikke personer med diabetes lenger føle seg nedprioritert og glemt, sier generalsekretær Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet.

Hittil har familier selv måtte betale for blodsukkerapparatet, som har en kostnad på 20.000 kroner årlig.

– Nå har Beslutningsforum gitt ballen til Helse- og omsorgsministeren, og nå er det opp til han å finne en løsning for alle. Vi håper at politikerne nå ikke tar saken videre i snegletempo, sier Allgot.

Nødvendig med avklaringer
Baard-Christian Schem, fagdirektør i Helse Vest, har tidligere uttalt til Dagens Medisin, at omfanget av slike egenmålinger trolig bare vil øke i fremtiden, og at sykehusene må ta stilling til hvordan informasjonen fra disse skal samkjøres med journalsystemene.

– Vi er selvsagt opptatt av personvern og datasikkerhet når det kommer til helsedata, men vil også påpeke at det ikke har vært en problemstilling i noen av de andre landene som har tatt systemet i bruk, og at Datatilsynet heller ikke har funnet noe problematisk når det kommer til denne saken, sier Allgot.

I tillegg har det vært uklart hvordan apparatet skal finansieres; om det er helseforetakene eller Helfo. Kostnadene med innføringen er avhengig av hvilke pasientgrupper som får tilgang, men FHI har beregnet at kostnadene blir 94 millioner kroner årlig dersom alle får tilgang.

Powered by Labrador CMS