Legepresidenten oppsummerer dagen i retten

DMTV: Slik oppsummer legepresident Marit Hermansen den første dagen i arbeidsrettssaken med Spekter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

ARBEIDSRETTEN, OSLO: Mandag startet arbeidsrettssaken mellom Akademikerne helse og Spekter. Hele dagen gikk med til at advokat Christopher Hansteen fra Akademikerne holdt sitt hovedinnlegg.

– Dette har vært den dagen der vi har fått lagt frem vår side av saken. For oss er dette en god dag. Vi synes det er lagt frem godt og bredt. For meg som kjenner saken godt er det likevel nye refleksjoner som kommer frem, sier Marit Hermansen, president i Legeforeningen.

Les også: – Kritisk hvis en lege sovner på vakt

–  Presset grensene
– Hva handler konflikten egentlig om?

– Saken går tilbake til streiken for ett år siden. Dagen i dag dreid seg mye om Rikslønnsnemnda hadde anledning til å videreføre de vide unntakene fra arbeidsmiljøloven. Arbeidsmiljøloven er satt til å beskytte arbeidstakerne. Store fagforeninger kan gi vide unntak, noe Legeforeningen har gjort. Men vi har sett at arbeidsgiver har begynt å presse grensene, og da har vi ment at vi ikke kunne videreføre unntakene. Når nemnda gjør det kommer vi i en runddans hvor vi ikke kan trekke unntak tilbake. Det er ganske alvorlig.

Hun mener både norsk og internasjonal rett sier at arbeidstakerorganisasjonene har den kompetansen.

Les også: Dette er de uenige om

Krever at unntakene kjennes ugyldig
– Hva ønsker dere å oppnå med å stevne Spekter for arbeidsretten?

– Vår påstand er at disse unntakene ikke er gyldige, det vil si at Rikslønnsnemnda ikke hadde anledning til å videreføre avtalen slik den sto, sier Hermansen.

Spekter har ikke ønsket å kommentere det som har kommet frem i retten så langt. Tirsdag morgen er det advokat Tarjei Thorkildsen fra Spekter sin tur til å holde sitt innlegg. Prosedyren overføres direkte på dagensmedisin.no fra klokken 9.

I RETTEN: Ylf-leder Christer Mjåset og legepresident Marit Hermansen snakker sammen under rettssakens første dag. Foto: Anette Andresen

Powered by Labrador CMS