Nasjonal strategi om innvandreres helse utløper i 2017. Foto: Thinkstock

Bekymret for manglende oppfølging på innvandrerhelse

Nasjonalt kompetansesenter for migrasjons- og minoritetshelse ønsker en ny strategi fra Helse- og omsorgsdepartementet for å ivareta god helse blant innvandrere i Norge.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Jeg er bekymret for om helsetjenesten i Norge er i stand til å ta vare på helsepotensialet som innvandrere som kommer hit til landet faktisk har. Statistisk sett er innvandrere friskere enn befolkningen generelt, men jo lenger de er i landet, jo sykere blir de, sier lege og seniorrådgiver ved Nasjonalt kompetansesenter for migrasjons- og minoritetshelse (NAKMI) Arild Aambø til Dagens Medisin.

Aambø krever i et blogginnlegg som er publisert hos forskning.no, at myndighetene gjør mer for å satse på innvandrers helse i fremtiden.

– Vi vet ikke i hvilken grad strategiene blir implementert og hvor godt de etterleves, sier seniorrådgiver og lege ved NAKMI, Arild Aambø. Foto: NAKMI

Løper ut
Helse- og omsorgsdepartementets strategi «Nasjonal strategi om innvandreres helse» går ut i år, og Aambø er bekymret for at myndighetene ikke vil følge opp helse blant innvandrere godt nok etter at strategien har løpt ut.  

– Vi er veldig gode på å lage strategier som har de beste intensjoner, men vi vet ikke i hvilken grad disse blir implementert og hvor godt de etterleves. Innvandrere som ikke behersker norsk har for eksempel rett på tolk når de er hos fastlegen, men svært få har i realiteten tolk hos legen, sier Aambø.

Disponerte for diabetes
Han peker på at det er flere årsaker til at innvandrere blir sykere jo lenger de er i Norge.

– Mange opplever å få belastningsskader som følge av at de har jobber som er fysisk krevende. Også livsstilssykdommer som diabetes forekommer oftere blant enkelte grupper innvandrere. Noen er mer disponert for diabetes, og det i kombinasjon med at de har bedre råd i Norge og enklere tilgang til sukker, gjør at flere pådrar seg dette, sier Aambø og legger til:

– I tillegg vet vi at de som opplever seg mer diskriminert i samfunnet også er sykere enn de som ikke gjør det. Vi vet også at flere nordmenn er mer skeptiske til innvandrere nå enn tidligere, ifølge tall fra SSB.

– Gjort for lite
Han understreker at å satse på innvandrerhelse vil lønne seg i et samfunnsøkonomisk perspektiv.

– Det har vært gjort for lite på dette området til nå. Det er klart at dette er tiltak som vil koste, men det vil koste mer for samfunnet å ikke gjøre noe med det, sier Aambø. 

Skal evaluere
Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Maria Jahrmann Bjerke, sier til Dagens Medisin at departementet har gitt Helsedirektoratet i oppdrag å evaluere Nasjonal strategi om innvandreres helse innen utløpet av 2017.

– Direktoratet vil gi en anbefaling til om det videre arbeidet på innvandrerhelsefeltet. Vi vil avvente evalueringen før vi tar stilling til om det eventuelt skal lages en ny strategi, sier hun.  

Powered by Labrador CMS