AVVISER KRITIKK: – Jeg mener vi virkelig har tatt grep på de områdene som har størst betydning, sier helseminister Bent Høie (H). Arkivfoto: Anette Andresen Foto:

– Urimelig kritikk

Helseminister Bent Høie mener folkehelse-kritikken fra brukerorganisasjonene er urimelig.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Myndighetene er langt unna å nå målene i strategien for ikke-smittsomme sykdommer, som Dagens Medisin skriver. Diabetes og kols er særlig dårlig stilt, viser gjennomgangen.

Pasientforeningene i NCD-alliansen mener regjeringen har gjort for lite for å forebygge NCD-sykdommene, og etterlyser særlig innsats mot sosiale helseforskjeller i folkehelsearbeidet.

– Vi har gjennomført konkrete tiltak som har ført til endringer, blant annet har vi lagt frem Folkehelsemeldingen som for første gang løfter opp psykisk helse som likestilt med fysisk helse i folkehelsearbeidet, svarer Høie.

– Felles løft
Helsedirektoratet har erkjent at de har kommet kortest på kolsområdet. Også Høie erkjenner at kols ligger dårligst an blant de fire sykdommene, men mener likevel ikke at satsingen på psykisk helse og pakkeløp for kreft har gått på bekostning av kols-pasienter.

– Når mennesker med psykisk sykdom har 20 år kortere forventet levetid enn andre, så skyldes det blant annet at de ikke får helsehjelp for andre sykdommer som kols og diabetes. Det å løfte denne pasientgruppen vil óg bety at de får bedre hjelp for de andre NCD-sykdommene, sier Høie.

Trekker frem tobakkspakker
Han mener også at regjeringen har tatt grep for å redusere sosiale helseforskjeller.

– Den faktoren som fortsatt har størst betydning på sosial ulikhet innen helse, er tobakk. Norge er ett av fire land internasjonalt som har tatt i bruk det som regnes som det sterkeste virkemiddelet, nemlig nøytrale tobakkspakninger. Vi har også kommet med tiltak på matområdet som har betydning uavhengig av utdanning og kjøpekraft, sier Høie.

– Hva vil du gjøre for å nå målet i 2025?

– Jeg skal ha møte med NCD-alliansen og sammen diskutere hva som er de beste virkemidlene for å få gjennomført gode tiltak. Det er også et mål å legge frem stortingsmelding om folkehelse hvert fjerde år, altså før lokalvalget i 2019, sier Høie.

Powered by Labrador CMS