På tvers av sykehus, sykehjem og fastleger

Hvis norske myndigheter vil, kan vi allerede nå enkelt dele journaldokumenter på tvers av nivåer og geografi i norsk helsevesen. Teknologien er vel utprøvd og brukes blant annet i Finland.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Kronikk: Tor Arne Viksjø, administrerende direktør i DIPS AS

DIPS AS er blant selskapene som har demonstrert løsningen i samarbeid med Direktoratet for e-helse og ulike andre aktører innen helse-IKT – både konkurrenter og samarbeidspartnere. Teknologien er på plass via kjente standarder og rammeverk, og dokumentene fraktes trygt via Norsk Helsenett.

IKT-leverandører fra ulike nivåer av helsetjenesten i Norge har for lengst funnet ut hvordan de kan løse nødvendig og tidvis livsviktig dokumentflyt i helsevesenet ved hjelp av noen små tasteklikk. Et svært betydelig skritt på veien mot visjonen som Stortinget vedtok i 2013: Én innbygger – én journal.

DELING UTEN ADRESSAT. Hvilken som helst leverandør av spesialistsystemer i det norske helsevesenet kan utveksle dokumenter via IHE-XDS. Integrating the Healtcare Enterprise (IHE) er kommunikasjon på tvers via kjente, fastsatte kodestandarder. Cross Document Sharing (XDS) er profilen for tilgang til dokumenter på tvers av aktører.

Dermed kan helsepersonell få frem nødvendig informasjon på sekunder, direkte fra sin elektroniske pasientjournal. De kan endelig slippe å jakte informasjon via telefon, budbil, post eller telefaks. Ikke mindre viktig: Helsepersonell kan gjøre tilgjengelig egne journalnotater som vil være relevante for andre. Dokumentet trenger ikke å ha noen adressat, men vil bli gjort synlig i pasientens behandlingsregister.

ENKLERE HVERDAG. Vi har tatt tak i helsevesenets store utfordring med å ha tilgang til oppdatert informasjon om en pasient, uansett behandlingssted. I vår nye elektroniske pasientjournal vil helsepersonell få oversikt over alle de dokumenter som finnes i pasientens behandlingsregister.

Vi er utålmodige etter å få dette på plass, for fortsatt må pasienten i mange tilfeller selv være journalarkiv og behandlingsregister.

LÆRDOM FRA ENGLAND. Mange tror at den eneste veien til å klare å effektivisere norsk helsevesen og sette pasienten i sentrum, er at absolutt hele Helse-Norge – uansett nivå – bruker nøyaktig samme journalsystem. Vi mener en slik innføring ikke bare blir uhensiktsmessig og voldsomt kostnadskrevende, men at et så stort prosjekt vil innebære en betydelig risiko og ta mange år. Det er nok å minne om England, som forsøkte å samle alle sine journaler i et felles system, og som ti år og ti milliarder pund senere måtte innse at satsingen var mislykket.

Via IHE-XDS er det mulig å begynne å dele dokumenter – her og nå. De klarer det i Finland og flere andre land, og metoden er effektiv ettersom behandleren slipper å gå inn og ut av datasystem, men får opp en liste med lenker til relevante «fremmede» dokumenter når vedkommende åpner pasientens journal i eget system.

OVERSIKT – KJAPT. Slik kan for eksempel en akuttenhet raskt se når pasienten sist oppsøkte lege og hva som da var problemet. Slik kan sykehjemmet se hvordan rehabiliteringsenheten har konkludert samtidig med at pasienten legges inn.

Allerede i dag kan pasienten selv få oversikt over disse dokumentene via «Min helse» på webportalen helsenorge.no. Her kan pasienten laste ned og supplere med dokumenter som for eksempel viser egentrening, eller registrere annet som behandleren trenger oversikt over. Denne løsningen bygger på IHE-XDS-teknologien, som kan gjenbrukes og gi behandlerne tilgang til det samme som pasientene får?

OVERKOMMELIG. To overkommelige utfordringer må løses av sentrale myndigheter før IHE XDS-løsningen kan tas i bruk:

• Det trengs et sentralt register med informasjon om hvor det finnes relevante dokumenter på en enkelt pasient. Det er ikke nødvendig at registeret lagrer et eneste dokument, det skal bare eksistere for å vise hvor dokumentene finnes.

• Det må opprettes en nasjonal sikkerhetsinfrastruktur, for eksempel via helsenorge.no, slik at kun helsepersonell med de riktige tillatelsene får tilgang til delte dokument.

Med dette på plass finnes endelig den systemstøtten som de fleste leger daglig er frustrert over å mangle. Vi har allerede verktøyet som gjør at leger kan tilby sine pasienter en personsentrert behandling. Det å skape en teknologisk forbindelse mellom alle de ulike dørene i helsevesenet, uavhengig av hvilket datasystem de bruker, er enkelt.

Interessekonflikt/disclaimer: DIPS Arena er neste generasjon system for elektronisk pasientjournal og skal erstatte DIPS Classic på alle sykehus i Helse Sør-Øst, Helse Vest og Helse Nord.

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 15/2017

Powered by Labrador CMS