SER TIL NABOEN: Mens man i Norge vil at legene jobber mer som i Sverige, ønsker svenskene seg en ordning der legene jobber mer som i Norge. Foto: Colourbox

Sverige åpner for «norske» fastleger

Flere landstingspolitikere i Sverige åpner for å forsøke en fastlegeordning etter norsk modell dersom det blir regjeringsskifte neste år.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Her til lands har regjeringen varslet at de ønsker seg primærhelseteam, der helsepersonell skal jobbe tverrfaglig for å gi bedre helsetjenester til de som trenger det mest.

Skeptisk regjering
Et primærhelseteam vil være en utvidet allmennpraksis som i første omgang består av fastlege, sykepleie og helsesekretær, en ordning som innebærer at legene jobber mer som i Sverige.
Men i Sverige ønsker svenskene seg en ordning der legene jobber mer som i Norge: 

Svenskene vil at leger skal kunne etablere seg etter modell fra den norske fastlegeordningen, og opprette egne praksiser.

Det er valg i Sverige neste år, og svenske Dagens Medicin har spurt 42 landstings- og regionpolitikere om det er aktuelt å teste den norske fastlegemodellen.

Mens den svenske legeforeningen har vært en pådriver for at Sverige skal få fastleger, har regjeringen hittil vært skeptisk til en slik ordning på nasjonalt nivå.

 Vil ha norsk modell
– Vi vil ta etter den norske modellen. Som ansatt lege i primærhelsetjenesten skal du kunne ta med deg din pasientliste og starte din egen praksis og etablere seg på steder der vi ikke har legedekning i dag, sier Christer Jonsson fra det svenske Centerpartiet, som er såkalt oppositionslandstingsråd i Kalmar.

Han ser den norske modellen som en løsning på vanskene med å få allmennleger ut i distriktene, og tror at dyre innleide leger vil kunne erstattes med leger som driver egen praksis.  

Vil ha team
Men skepsisen i regjeringen mot «norske» fastleger, finns også blant sosialdemokratiske landstingspolitikere.

– Vi jobber mye med helhet; det å jobbe i team med mange yrkesgrupper som hjelper hverandre. Den norske modellen er veldig fokusert på én yrkesgruppe, sier Anders Henriksson fra Socialdemokraterna, som er landstingsstyrelsens leder i Kalmar.

Powered by Labrador CMS