BRYSTKREFT: - Ikke alle små svulster er like, mener forskerne bak en ny studie om brystkreft i tidlig stadium. Studien er en av svært mange som presenteres på den store europeiske kreftkongressen ESMO i Madrid som starter til helgen. Dagens Medisin dekker kongressen i Madrid. Arkivfoto. Foto:

Studie: Selv små kreftsvulster kan være aggressive

En ny studie utfordrer antakelsen om at små kreftsvulster er mindre alvorlige.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det er en studie på pasienter med tidlig stadium av brystkreft, at forskere har funnet at nær en av fire små svulster var aggressive – og at disse pasientene hadde nytte av å få cellegift.

Risiko for spredning
– Resultatene våre utfordrer antakelsen om at små svulster er mindre alvorlige og ikke behøver cellegift etter operasjon, sier førsteforfatter Konstantinos Tryfonidis, som er forsker ved EORTC, European Organisation Research andTreatment of Cancer i Brussel, Belgia.  

– Nær én av fire av pasientene med små svulster har risiko for fjernmetastaser og har nytte av cellegift, sier medforfatter Fatima Cardoso i en pressemelding.

– Alle små svulster ikke like
– Dette var slående - fordi basert på kliniske kriterier alene, så kan man si at disse svulstene ikke er aggressive og at pasientene derfor ikke behøver cellegift. Men 24 prosent av små svulster hadde en aggressiv biologi, noe som viser at alle små svulster ikke er like, uttaler Cardoso.

Studien presenteres på den europeiske kreftkongressen ESMO 2017 i Madrid.

Dagens Medisin vil være tilstede på kongressen.

Les abstract her

Powered by Labrador CMS