GENETIKK: Analyser viser at genvariantene påvirker mors arvestoff. Illustrasjon: Colourbox/Stock Photo Foto:

Kobler genvarianter til for tidlig fødsel

Nå foreligger resultatene fra den første store studien av arvelige faktorer knyttet til svangerskapslengde og for tidlig fødsel.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

VIDERE ARBEID: – Dette er funn som man må jobbe videre med, både klinisk og i laboratoriet, sier den svenske professoren og seniorforskeren ved Folkehelseinstituttet, Bo Jacobsson.

Seks genvarianter kobles til svangerskapets lengde og for tidlig fødsel, ifølge studien som publiseres torsdag i New England Journal of Medicine.

Studien har gendata fra blant andre den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa).

Videre forskning
Fire gener har en tydelig kobling til svangerskapets lengde, mens vanlig forekommende varianter av tre av disse også har en avgjørende innflytelse på sannsynligheten for å føde for tidlig.

Også varianter av ytterligere to gener er satt i sammenheng med graviditetslengden. Analyser viser at genvariantene påvirker mors arvestoff, heter det i pressemeldingen fra Folkehelseinstituttet (FHI).

– Dette er funn som man må jobbe videre med, både klinisk og i laboratoriet, sier seniorforsker Bo Jacobsson ved Folkehelseinstituttet til Dagens Medisin.

Jacobsson, som er professor ved Sahlgrenska Akademin i Gøteborg, har ledet prosjektet og er seniorforfatter sammen med den amerikanske professoren Louis Muglia.

Variasjon i lengde
Ifølge Folkehelseinstituttet er dette den første store studien av arvelige faktorer som har sett på genetiske faktorer, svangerskapslengde og for tidlig fødsel – det vil si fødsel før 37. svangerskapsuke.

– Er det tilstrekkelig at én av disse genvariantene er tilstede?

– Ja. Vi har studert hver enkelt genvariant, og fant at de i visse tilfeller er relatert til svangerskapets lengde og i andre tilfeller til svangerskapslengde og for tidlig fødsel.

– Du har tidligere uttalt til Dagens Medisin at arvelige faktorer kan forklare cirka 30 prosent av svangerskapslengde og for tidlig fødsel. Hva finner dere i denne nye studien?

– Hvis vi tar alle genvariantene vi har funnet samlet, så forklarer de cirka 1 prosent av variasjonen i graviditetslengde, svarer Jacobsson.

Biologisk forklaring
På spørsmålet om hvor mye høyere risikoen er for en for tidlig fødsel hos kvinner som har genvariant som påvirker for tidlig fødsel, svarer FHI-forskeren:

– Det er svært små tall, og det interessante med studien vår er ikke først og fremst å kunne forutsi hvem som vil føde for tidlig. Tallene indikerer noe annet og sier noe om mekanismer og biologisk forklaring, sier Bo Jacobsson.

Powered by Labrador CMS