BEKYMRINGSMØTE: Administrerende direktør ved OUS, Bjørn Erikstein (t.v), fikk mandag beskjed av styreleder Gunnar Bovim om å tett følge opp klinikkene. Sykehuset ligger mange millioner bak skjema hittil i år. Foto: Anne Grete Storvik

OUS-underskudd bekymrer - ber direktøren få kontroll

Administrerende direktør Bjørn Erikstein fikk beskjed om å få kontroll på både kostnader og bemanning ved Norges største sykehus.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

OSLO/ULLEVÅL SYKEHUS: Det er et såkalt negativt budsjettavvik på 56,2 millioner kroner som bekymrer styreleder for Oslo universitetssykehus (OUS), Gunnar Bovim, i den grad at han innkalte til et ekstra styremøte, som ble avholdt mandag.

Styrelederen: – Kostnadene er høye
Sykehuset hadde budsjettert med et overskudd på 145, 8 millioner kroner, men resultat etter juli viser kun et overskudd på 89,6 millioner.

OUS har budsjettert med et overskudd i 2017 på 250 millioner kroner. Dette utgjør 20, 8 millioner per måned.

Styreleder Bovim understreker overfor Dagens Medisin at han mener OUS har en god drift.

– Vi behandler de pasientene vi skal, og til dels vel så det, og tar ned ventelister.
– Men kostnadene er høye. Vi er opptatt av at utviklingen av det faglige tilbudet er avhengig av at vi greier å gjøre investeringene som planlagt. Det er dilemmaet som vi i styret sa vi måtte se på etter sommeren, og det er det vi gjør nå.

– 56,2 millioner i underskudd så langt, hva ligger bak?

– Noe av dette skyldes at klinikkene driver ulikt mot budsjett. Nå er det ulike grader av avvik, og det største avviket her finner vi hos Klinikk psykisk helse og avhengighet, som har sagt at de ikke greier å holde budsjett.

– Styret skisserer ulike tiltak ved ulike klinikker. Hvilket tiltak haster mest?

– Det viktige nå er å holde fast ved at vi har en del gode tiltak på vei. Vi er kommet litt kort med noen av dem.
Trenger utstyr
– Hvor bekymret er du nå for det totale bildet?

– Jeg er ikke bekymret for at vi ikke gir et godt nok tilbud til pasientene, men jeg er bekymret for, eller opptatt av, at vi trenger å investere i en del nytt utstyr. Man kan jo spørre seg om et sykehus skal gå med overskudd, men vi skal ikke ha overskudd til annet enn at vi skal kjøpe utstyr. Overskudd er et litt uheldig uttrykk, dette her dreier seg om at vi får kjøpt det vi trenger, sier Bovim.

Kostnadskontroll
Administrerende direktør Bjørn Erikstein, har fått følgende beskjed fra styret:

«Styret er bekymret for utviklingen i driftsøkonomien i 2017. Styret ber administrerende direktør gjennomføre tett oppfølging av klinikkene med sikte på kostnads- og bemanningskontroll og gjennomføring av planlagte tiltak».

Administrerende direktør Bjørn Erikstein har likevel tro på at man skal nå målene:

I sin orientering til styret skriver han at status så langt viser at helseforetaket ligger an til å nå de målene som er satt for i år, og at investeringsplanene kan gjennomføres som planlagt.

Men han er bekymret for det negative avviket, og viser til at han skal fortsette med oppfølging av klinikkene.

I oppfølgingsmøtene er temaene blant annet kostnadskontroll; særlig «bemanning og avklaring av eventuelle behov for ytterligere kostnadsreduserende tiltak i inneværende år». Det er også «lagt vekt på å holde så høy aktivitet som mulig uten å øke bemanningen», redegjør Erikstein til styret.

Powered by Labrador CMS