Illustrasjonsbilde: Thinkstock. Foto:

Pasientene brukte ikke opp forskrevne opiater

Steinar Madsen mener studien viser at det skrives ut langt mer smertestillende postoperativt, enn det pasientene føler at de trenger. Fagdirektøren i SLV maner norske leger til forsiktighet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

RISIKOFAKTOR: – Data fra flere land viser at operasjoner er en risikofaktor for langvarig bruk av sterke smertestillende legemidler, påpeker medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen.

En nylig publisert metastudie i JAMA Surgery viser at flere pasienter ikke brukte opp forskrevne opiater, og lagret dem usikkert.
Artikkelen forsøkte å kvantifisere hvor mange pasienter som ikke bruker opiater de har fått forskrevet etter operasjon. Forskerne undersøkte resultater fra seks amerikanske studier – som omfatter totalt 810 pasienter.

Flere ubrukte tabletter
Mellom 67 prosent og 92 prosent av pasientene i studiene, rapporterte at de ikke hadde tatt alle opiatene de fikk forskrevet, viser artikkelen. Av tablettene som var skrevet ut, ble mellom 42 prosent og 71 prosent av legemidlene ikke brukt opp.

Ifølge studien var hovedårsaken til at opiatene forble ubrukt, at pasientene hadde kontroll over smertene. I tillegg var det mellom 16 og 29 prosent som oppga at de avsluttet bruken på grunn av bivirkninger.

– Risikofaktor
Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk (SLV), sier til Dagens Medisin at den amerikanske studien viser at det skrives ut langt mer smertestillende til kirurgiske pasienter enn pasientene selv føler de har behov for.

– Data fra flere land viser at operasjoner er en risikofaktor for langvarig bruk av sterke smertestillende legemidler, påpeker Madsen.

Han viser til situasjonen i USA med en voldsom økning i feilbruk og avhengighet av opiater og sier at man skal være «føre var, og ikke etter snar».

Lagret ulåst
To av studiene som nevnes i JAMA-artikkelen, undersøkte også hvordan pasientene hadde lagret legemidlene.

Mellom 73 og 77 prosent av pasientene rapporterte at de ikke oppbevarte opiatene låst og at bare 9 prosent returnerte opiatene etter legemiddelmyndigheten FDA sine retningslinjer, heter det i studiesammendraget.

Artikkelen konkluderer med at opiater som skrives ut etter operasjon ofte forblir ubrukt, ulåst og ikke returnert til apotek.

Økende bruk
Madsen peker på at man i Norge har sett en generell økning i bruk av opiater.

– Vi har sett en betydelig økende bruk av de aller sterkeste smertestillende medisinene i Norge (morfin, fentanyl og oksykodon). Særlig for oksykodon, har det vært en sterk vekst de senere årene. I tiåret fra 2007 til 2016 økte antallet brukere fra knappe 13 000 til knappe 42 000. Denne studien viser at man skal være tilbakeholden med å skrive ut store mengder smertestillende like etter en operasjon.

– Det er kanskje bedre at pasientene følges opp tettere av sykehuset, fastlegen eller hjemmesykepleien etter operasjonen slik at mengden og typen av smertestillende kan tilpasses bedre, sier han.

Etterlyser kortere resepter
Madsen fremholder at SLV jobber med å endre regelverket slik at leger kan begrense gyldighetstiden på resepten.

– Postoperativ smertebehandling er en situasjon der gyldigheten i noen tilfeller kunne settes kortere enn ett år – som er den normale varigheten. Ellers lanserer Legemiddelverket i høst en kampanje særlig rettet mot eldre om å rydde i medisinene og kaste det man ikke har bruk for, sier Madsen.

Powered by Labrador CMS