Første legeutdanning i Finnmark

Medisinutdanningen i Norges nordligste fylke vil være en viktig faktor for å bedre legerekrutteringen og gi mer stabil legedekning, mener leder av Universitetet i Tromsø sin legeutdanning i Finnmark.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

HISTORISK: De fire pilotstudentene fra venstre i første rekke: Lars Rødland, Ingvild Skålnes Elverud, Marte Brattebø og Martin Støyten. I andre rekke: Lars Vorland i Helse Nord og Torben Wisborg og Ingrid Petrikke Olsen fra henholdsvis Finnmarkssykehuset og UiT. I tredje rekke: fastlege Daniela Ivan og nylig avtroppet dekan Arnfinn Sundsfjord, og bakerst fastlegene Arve Østlyngen, Peder Halvorsen og Georges Nasr. Foto: Rino Engdal

I dag kan medisinstudenter ved Universitet i Tromsø (UiT) da de to siste årene i Bodø. Nå legges det også til rette for at legestudentene for første gang kan ta sitt femte og sjette år i Finnmark.

Gevinsten
Målet er å beholde legestudentene i fylket når de skal ut i arbeidslivet.

– Gevinsten av en slik utdanningsmodell har i rekrutterings- og stabiliseringssammenheng blitt kalt lakseeffekten – laksen kommer alltid tilbake til sin opprinnelses elv, sier leder for UiTs legeutdanning i Finnmark , Ingrid Petrikke Olsen, til UiT sin hjemmeside.

Legeutdanning i Finnmark vil, ifølge Olsen, være en viktig faktor for å bedre rekruttering og stabilisering av leger i fylket.

– Vi tror at de som sendes til Finnmark vil se fortrinnene. Ved desentralisert sykepleierutdanning viser det seg for eksempel at 92 prosent av de som tok sin utdannelse i Finnmark jobber i fylket, sier Olsen til uit.no.

Les også saken: Går inn for medisinutdanning i Finnmark

Pilotprosjekt
Den såkalte Finnmarksmodellen inkluderer 5. og 6. års medisinstudenter og er et resultat av et samarbeid mellom UiT, Helse Nord, Finnmarkssykehuset, Studentsamskipnaden samt Alta, Karasjon og Hammerfest kommune.

I fjor startet fire legestudenter sitt femte studieår i Finnmark, som en pilot på Finnmarksmodellen, og fortsetter nå sitt sjette studieår i Finnmark.

Powered by Labrador CMS