LANGSIKTIG: – Vi vet jo at en del behandlingsmetoder kan være negative i starten og likevel gi en gevinst på sikt. Men selvfølgelig er det viktig å følge med dødeligheten, og en stopp i inklusjonen er nok riktig, sier Fredrik Schjesvold, nasjonal koordinator for studiene i Norge. Foto: Lene Sørøy Neverdal Foto:

FDA stoppet inklusjon til studie på benmargskreft

– Jeg tror ikke siste ord er sagt med dette, og jeg hadde ønsket at pasientene blir fulgt opp videre, selv om inklusjonen er stoppet, sier nasjonal koordinator for studiene i Norge.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det er viktig å undersøke hvorfor resultatene ser ut slik de gjør, og studiene analyseres nå. Thomas Walz, medisinske direktør for onkologi i Norden og Baltikum, MSD

Amerikanske FDA har stoppet inkluderingen av pasienter til to internasjonale studier på myelomatose (benmargskreft) hvor også norske pasienter er med.

Begrunnelsen er høyere dødelighet i gruppen som fikk immunterapi i tillegg til standardbehandling,

Ifølge pressemeldingen fra Merck (MSD) er studiene KEYNOTE 185 og KEYNOTE 183 satt på vent ved at det foreløpig ikke skal inkluderes flere pasienter.

Satt på vent
De randomiserte fase III-studiene omfatter henholdsvis nydiagnostiserte pasienter med benmargskreft som får førstelinje standardbehandling med pomalidomid (Imnovid) og lav-dose dexametason i kombinasjon med placebo eller pembrolizumab (Keytruda) – samt samme medisinregimé for pasienter med tilbakefall/spredning av sykdommen.

En fase I-studie (KEYNOTE 023) på benmargskreft er også delvis satt på vent, men resultatene fra de studiene hvor pasientinklusjon er midlertidig stoppet, får ingen konsekvenser for andre studier med Keytruda, opplyser Merck.

Analyserer studiedataene
MSD sin medisinske direktør for onkologi i Norden og Baltikum, Thomas Walz, sier at han ikke har noen annen informasjon enn det som fremgår av pressemeldingen.

– Vi tar sikkerhetsaspektet på alvor. Det er viktig å undersøke hvorfor resultatene ser ut slik de gjør, og studiene analyseres nå. Det tar tid å gjøre en grundig analyse, og MSD kommer til å kommunisere utfallet så snart analysene er klare, sier Thomas Walz til Dagens Medisin.

Han understreker at studiene ikke er endelig stoppet, men at inkludering av pasienter er midlertidig stanset.

– Studiene er midlertidig stengt for inklusjon frem til de foreliggende resultatene er utredet, men det vil nå bli gjort en oppfølging av studieresultatene. Sikkerhet står høyest på vår agenda, og vi må avvente før jeg kan kommentere noe ytterligere, kommenterer Walz og legger til:

– Beslutningen om stans gjelder bare de tre nevnte kombinasjonsstudiene med myelomatose-pasienter. Studiene med Keytruda som montoterapi ved benmargskreft fortsetter som planlagt, og det samme gjelder også pågående vitenskapelige studier med Keytruda på andre kreftformer.

Kort oppfølgingstid
Fra Norge har foruten Oslo universitetssykehus (OUS), også St. Olavs hospital og Haukeland universitetssjukehus deltatt i de to fase III-studiene.

Nasjonal koordinator for studiene i Norge er overlege Fredrik Schjesvold, leder av Oslo myelomatosesenter, OUS.

Schjesvold mener det var for tidlig å å stanse studien og avslutte pasientene.

– Jeg tror det er litt prematurt. Dette er veldig tidlige analyser og oppfølgingstiden er kort. Vi vet jo at en del behandlingsmetoder kan være negative i starten og likevel gi en gevinst på sikt. Men selvfølgelig er det viktig å følge med dødeligheten, og en stopp i inklusjonen er nok riktig, sier Schjesvold til Dagens Medisin.

Global studie
Ifølge Schjesvold er dette de første randomiserte fase III-studien e på immunterapi ved benmargskreft.

– Fase II-studier viste lovende resultater, men da deltok bare få og erfarne sentre. Fase III-studien er en global studie med flere sentra fra mange land. Kan hende er det stor forskjell på erfaring med å håndtere en slik kombinasjonsbehandling, noe som kanskje kan forklare høyere dødelighet i Keytruda-gruppen, spekulerer Schjesvold.

– Må følges tett
Han forklarer at i motsetning til behandling med Keytruda ved andre kreftformer, har pasienter med benmargskreft fått Keytruda i tillegg til en standardbehandling. Denne standardbehandling stimulerer immunapparatet, i likhet med Keytruda.

– Kan hende er behandlingen for immunstimulerende. Kanskje bør det gis en lavere dose av Keytruda eller over en mer begrenset tid. Det er ikke tvil om at enkeltpasienter med myelomatose kan ha voldsom effekt av immunterapi. Kan hende opplever de uheldig effekt i starten, men en god effekt på lang sikt. Men alt dette er foreløpig åpne spørsmål. Det eneste vi foreløpig vet er at denne behandlingskombinasjonen må følges tett opp, poengterer Schjesvold.

– Tror du dette betyr at immunterapi viser seg å ha dårligere effekt ved benmargskreft enn ved enkelte andre krefttyper?

– Jeg tror ikke siste ord er sagt med dette. Jeg hadde ønsket at pasientene ble fulgt opp videre, selv om studiene blir stoppet, for å kunne se når de får tilbakefall. Det vil derimot ta lang tid før det er mulig å si noe om overlevelsen.

Forlenget effekt
OUS har hatt 25 pasienter med i disse studiene, og har vært det største senteret internasjonalt.

– Jeg skulle ønsket at den tette oppfølgingen av pasientene ikke ble avsluttet – slik det er nå får vi mindre lærdom ut av studiene.

– Hvordan reagerer pasienter på at studiene er satt på vent, spesielt de som hadde hatt god respons?

– Alle pasientene ble avsluttet i sommerferien. Vi skal ha et møte her på OUS neste uke,etter at folk er tilbake fra ferie, for å samle tilbakemeldingene fra pasientene. Standardbehandling har jo alle pasientene fått i tillegg, og det er god behandling. Pasientene vet da ikke hvilket legemiddel som eventuelt har ført til bedring.

– Jeg tror at gevinsten ved Keytruda i hovedsak vil være en forlenget effekt, og det er det altfor tidlig å analysere, svarer Schjesvold.

Powered by Labrador CMS