ETTERLYSER KONSEKVENSER: Nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Kjersti Toppe (Sp), mener situasjonen ved UNN må få konsekvenser for ledelsen. Arkivfoto. Foto:

Krever uavhengig gransking av UNN

Stortingspolitiker Kjersti Toppe (Sp) mener situasjonen ved UNN er uakseptabel.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, lege Kjersti Toppe, krever at situasjonen ved Universitetssykehuset Nord-Norge blir gjenstand for en uavhengig gransking.

– Må få konsekvenser for ledelsen
Som Dagens Medisin skrev fredag, har situasjonen ved UNN havnet på Helse- og omsorgsdepartementets toppledelses bord.

Departementsråd Bjørn-Inge Larsen innkalte i sommer til et møte der Helsetilsynet, Fylkesmannen og Helse-Nord var tilstede. Tema for møtet var de langvarige problemene med konflikter, dårlige resultater på pasientsikkerhetsundersøkelser og dårlig meldekultur.
Kjersti Toppe synes det er bra at HOD griper fatt i saken, men mener det ikke er nok:

Jeg kan ikke forstå at dette bare kan passere Kjersti Toppe (Sp)

– Helsemyndighetene kan ikke lenger stå på siden og se på dette. At HOD har hatt møte med det regionale helseforetaket er på høy tid. Men jeg frykter at det ikke endrer noen ting. Vi har visst lenge at pasientsikkerhetskulturen er truet ved UNN. At sykehuset ikke sørger for varsling av opplagte alvorlige hendelser, må få konsekvenser for ledelsen. Jeg kan ikke forstå at noe sånt bare kan passere.

Krever gransking
Hun mener det må foretas en gransking utført av eksterne:  

– Vi må få en uavhengig og ekstern gransking, og jeg kan ikke se for meg at ukulturen som er ved UNN kan rettes opp uten at ledelsen skiftes ut.  

I møtet ble det for øvrig også fastslått at pasientbehandlingen ved UNN kan karakteriseres som god. Overfor Dagens Medisin påpeker departementsråd Bjørn-Inge Larsen at man med de kvalitetsindikatorer og målinger man bruker, ikke finner noen indikasjoner på at pasienter får dårlig behandling ved UNN.

Powered by Labrador CMS