INNLEGGES PÅ NYTT: Å ta antibiotika etter blindtarmsoperasjon kan trolig forebygge reinnleggelser, ifølge en norsk studie. Illustrasjonsfoto: Per Corneliussen Foto:

Én av ti blindtarmopererte ble reinnlagt

Forskerne fant en sammenheng mellom reinnleggelse og bruk av antibiotika.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Blant 710 voksne pasienter som i perioden 2008-2013 ble operert for akutt blindtarmsbetennelse, ble blindtarmen fjernet hos 622 av dem. Blant disse ble 9,6 prosent reinnlagt.

Det viser en norsk studie som nylig er publisert i American Journal of Surgery. Studien, med førsteforfatter Bo Bendvold, er utført ved kirurgisk avdeling på Diakonhjemmet sykehus.

Ble overrasket
Drøyt hver sjette opererte hadde innen tre måneder etter operasjon tatt kontakt med sykehuset, hovedsakelig på grunn av infeksjon og magesmerter av ukjent årsak, og 6,3 prosent ble undersøkt på poliklinikk.

– For å kvalitetssikre behandlingen vår av pasienter med akutt blindtarmbetennelse opprettet vi en retrospektiv database. Vi ble overrasket over den høye reinnleggelsesraten og ville derfor belyse dette videre. Studien peker på viktige elementer for å redusere pasientenes behov for reinnleggelser, og de er nå implementert i vår avdeling, sier Bo Bendvold til Dagens Medisin.

Antibiotikabruk
Bruk av profylaktisk (forebyggende) antibiotika var forbundet med lavere andel som tok kontakt med sykehuset etter innleggelse, henholdsvis 8,5 prosent andel versus 20,9 prosent.

Hos de som hadde fått fjernet en ikke-betent blindtarm, var det en tendens til økt kontakt etter utskriving, men forskjellen var altså ikke statistisk signifikant.

Artikkelforfatterne konkluderer med at profylaktisk antibiotika trolig er viktig og at det ser ut som om fjerning av en blindtarm som ikke er betent bør unngås.

Powered by Labrador CMS