Illustrasjonsfoto: Thinkstock Foto:

Fratas autorisasjon i Norge og Danmark, men ikke i Sverige.

En lege fratas sin norske og danske legeautorisasjon, men ikke den svenske.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Etter det som skal ha vært grovt brudd på yrkesutøvelsen fratas legen autorisasjonen i Danmark og Norge, men ikke i Sverige.

Mannen beholder altså retten til å arbeide som lege i Sverige til tross for at den danske autorisasjonen, som er den opprinnelige autorisasjonen, og også den norske, har blitt inndratt.

Legen jobber ikke i Sverige, og bor i Danmark.

Den svenske tilsynsmyndigheten Ivo sier det ikke finns hjemmel i svensk lov til å frata mannen autorisasjonen i landet nå.

– Den norske avgjørelsen baseres i sin helhet på at legen har mistet legeautorisasjonen i Danmark, hvilket er i samsvar med norsk lov, sier IVOs Lena Åkesson til Dagens Medicin i Sverige.

I Sverige skal mannen i 2011, ha utført kirurgiske inngrep i en leilighet, noe som mannen benekter. Men den svenske Socialstyrelsen og politiet ble ansett å ha mer troverdige påstander, og mannen fikk såkalt sterk kritikk. Det ble bestemt at dersom mannen gjorde liknende igjen, så skulle autorisasjonen dras inn.

I Norge utarbeider Statens helsetilsyn hvert kvartal lister over helsepersonell som er fratatt, har gitt frivillig avkall på, eller har fått begrenset sin autorisasjon. Listene sendes alle de nordiske lands autorisasjons- og tilsynsmyndigheter.

Helsetilsynet får melding fra de andre skandinaviske tilsynsmyndighetene når helsepersonell mister autorisasjon eller får advarsel.

Powered by Labrador CMS