Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Artikkelbilde

Foto: Thinkstock

Mulig ny behandling for kreftsvulster hos barn

En mulig ny behandlingsstrategi av sykdommen nevroblastom, kan være målrettede medikamenter mot forskjellig signalmolekyler som er forårsaket av genetiske mutasjoner.

Annons:

Nevroblastom er en svulstsykdom som oppstår hos spedbarn og småbarn i det sympatiske nervesystem, og som har høy dødelighet. De fleste primærsvulstene oppstår i bukhulen. Behandlingen inkluderer cellegift og stråling som kan gi alvorlige bivirkninger, og derfor er det viktig med nye behandlingsmåter.  

En ny studie fra Karolinska Institutet i Stockholm viser at omtrent hver fjerde nevroblastompasient har minst en genforandring i en del av WNT-signalveien som er viktig for cellers modning og migrasjon, såkalt Rho/Rac- signalisering.

Høy forekomst av ROCK
Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet PNAS.  

– Våre resultater peker på at signalmolekylet Rho og enzymet Rho-kinas, ROCK, er aktiverte hos nevroblastompasienter. Høy forekomst av enzymet ROCK viste seg å være koblet til dårlige overlevelse hos pasientene, uttaler Cecilia Dyberg, forsker ved Institutt for kvinners og barns helse ved Karolinska, og førsteforfatter på studien.  

Utviklet til ufarlige celler
Ved å hemme ROCK så forskerne at kreftcellene ble utviklet til mer ufarlige celler og tumorene sluttet å vokse. Det skjedde både i forsøk på celler i reagensrør, og hos mus. Forskerne fant også at når enszymet ROCK ble hemmet så ble også onkogenet MYCN, som er koblet til forekomst av Nevroblastom, ødelagt i større grad og forsvant.

Legemidler rettet mot ROCK er brukt klinisk i visse deler av verden for å behandle andre sykdommer enn kreft, og forskerne ved Karolinska tror at liknende legemidler, rettet mot Rho/Rac-signalisering, kan være en ny lovende behandling mot Nevroblastom.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

Politikk og økonomi

Henla sak mot Helsepartiet

FORSKJELLER I KOLS-BEHANDLINGEN

– Helseatlas er ingen gapestokk

PROTESTERER MOT HJERTESENTER I BODØ

UNN-leger ut mot PCI-anbefaling3

AVDEKKER FORSKJELLER I KOLS-BEHANDLINGEN

Ulik bruk av mulig livreddende behandling

AVDEKKER FORSKJELLER I KOLS-BEHANDLINGEN

Minst 1 av 3 med kols er for dårlig fulgt opp2

KVINNER FIKK FJERNET BRYST OG EGGSTOKKER

10 kvinner får rettshjelp etter feilaktige operasjoner

FIKK FEILAKTIG FJERNET BRYST OG EGGSTOKKER

Dansk ekspert gransker de 21 feilaktige OUS-operasjonene2

PÅSTANDER OM HEMMELIGHOLD OG FRYKTKULTUR

Helsepartiet ekskluderte 13 medlemmer17

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!