Foto: Thinkstock

Mulig ny behandling for kreftsvulster hos barn

En mulig ny behandlingsstrategi av sykdommen nevroblastom, kan være målrettede medikamenter mot forskjellig signalmolekyler som er forårsaket av genetiske mutasjoner.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Nevroblastom er en svulstsykdom som oppstår hos spedbarn og småbarn i det sympatiske nervesystem, og som har høy dødelighet. De fleste primærsvulstene oppstår i bukhulen. Behandlingen inkluderer cellegift og stråling som kan gi alvorlige bivirkninger, og derfor er det viktig med nye behandlingsmåter.  

En ny studie fra Karolinska Institutet i Stockholm viser at omtrent hver fjerde nevroblastompasient har minst en genforandring i en del av WNT-signalveien som er viktig for cellers modning og migrasjon, såkalt Rho/Rac- signalisering.

Høy forekomst av ROCK
Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet PNAS.  

– Våre resultater peker på at signalmolekylet Rho og enzymet Rho-kinas, ROCK, er aktiverte hos nevroblastompasienter. Høy forekomst av enzymet ROCK viste seg å være koblet til dårlige overlevelse hos pasientene, uttaler Cecilia Dyberg, forsker ved Institutt for kvinners og barns helse ved Karolinska, og førsteforfatter på studien.  

Utviklet til ufarlige celler
Ved å hemme ROCK så forskerne at kreftcellene ble utviklet til mer ufarlige celler og tumorene sluttet å vokse. Det skjedde både i forsøk på celler i reagensrør, og hos mus. Forskerne fant også at når enszymet ROCK ble hemmet så ble også onkogenet MYCN, som er koblet til forekomst av Nevroblastom, ødelagt i større grad og forsvant.

Legemidler rettet mot ROCK er brukt klinisk i visse deler av verden for å behandle andre sykdommer enn kreft, og forskerne ved Karolinska tror at liknende legemidler, rettet mot Rho/Rac-signalisering, kan være en ny lovende behandling mot Nevroblastom.

Powered by Labrador CMS