Atezolizumab er en PD-L1 hemmer som gjør at kroppens eget immunforsvar kan gjenkjenne, angripe og drepe kreftcellene. Foto: Thinkstock

EMA anbefaler godkjenning av atezolizumab

Immunterapi-behandling for lungekreft og blærekreft selv om sykdommen har forverret seg, er nå anbefalt for godkjenning av de Europeiske legemiddelmyndighetene.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

På verdens største kreftkonferanse ASCO, ble det i juni lagt frem nye analyser fra OAK-studien på lungekreftpasienter.

850 pasienter med avansert lungekreft inngår i studien, inkludert 16 norske pasienter. Forskerne har undersøkt om pasientene hadde effekt av immunterapien atezolizumab (atezo) selv om sykdommen hadde forverret seg.

Positive resultater
Atezolizumab er en PD-L1 hemmer som gjør at kroppens eget immunforsvar kan gjenkjenne, angripe og drepe kreftcellene, og er den første PD-L1 hemmeren til behandling av kreft. Behandlingen ble sammenlignet med cellegiftbehandlingen docetaxel alene.

– Vi har undersøkt hvorvidt det er fornuftig å fortsette behandlingen med atezolizumab selv om pasienten hadde progrediert. Resultatene er positive; de viser at pasienter kan ha nytte av å fortsette behandlingen selv om de har progrediert. Halvparten av pasientene oppnådde stabilisering av sykdommen, mens syv prosent hadde objektiv respons, som vil si at svulsten krympet, sa overlege Åslaug Helland ved Oslo universitetssykehus og medforfatter på studien, til Dagens Medisin den gangen.

Endelig avgjørelse ventes
Nå har atezolizumab (Tecentriq) mottat to anbefalinger til godkjenning fra EMAs vitenskapelige komité for legemidler (CHMP) i Norge og EU. Vurderingene gjelder bruk av atezolizumab til behandling av en spesifikk type lungekreft med spredning og to typer blærekreft med spredning.

Det er legemiddelselskapet Roche som produserer atezolizumab. De uttaler at basert på anbefalingene fra CHMP, vil en endelig avgjørelse fra EMA være ventet i nær fremtid. Atezolizumab er godkjent i USA for lungekreftpasienter og for pasienter med blærekreft. 

Powered by Labrador CMS