Helse- og omsorgsdepartementet sier de vil gjennomføre en ny vurdering av antall turnusstillinger og framtidig behov, i forbindelse med omlegging av legenes spesialistutdanning. Foto: Øyvind Bosnes Engen/arkivfoto

Vil gjennomføre ny vurdering av fremtidig behov for turnusstillinger

Slik svarer Helse- og omsorgsdepartementet på medisinstudentenes oppfordring om å øke antall turnusplasser.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Dagens Medisin har tidligere omtalt en ny rapport fra Helsedirektoratet, som viser at det har vært en økning i antall søkere til turnusstillinger de siste tre årene på 11 prosent. Samtidig har antall stillinger stått stille.

Lederen av Norsk medisinstudentforening, Eivind Valestrand, var ikke fornøyd med dette, og uttalte til Dagens Medisin at det er «meningsløst at flere og flere leger skal stå i kø for å starte spesialisering, når vi vet at Norge ikke klarer å dekke sitt eget behov for legespesialister».

Valestrand oppfordret også Helse- og omsorgsdepartementet til å øke antall LIS1-stillinger så fort som mulig, og å gi Helsedirektoratet i oppdrag å utrede hvor mange legespesialister Norge trenger i fremtiden.

Omlegging av spesialistutdanningen
Helse- og omsorgsdepartementet svarer at antallet turnusstillinger må samsvare med behovene i helsetjenestene.

– Departementet har tidligere bedt Helsedirektoratet om å vurdere om antallet stillinger eventuelt bør økes. Tilrådingen fra 2014 var at dagens antall stilinger bør reduseres. Tilrådingen ble gjort på bakgrunn av vurdering av behovet for leger i Norge. Tilrådingen ble ikke fulgt opp, og antallet stillinger har holdt seg stabilt over flere år. Departementet vil gjennomføre en ny vurdering av antall stillinger og framtidig behov, i forbindelse med omlegging av legenes spesialistutdanning, hvor dagens turnustjeneste vil inngå som del 1, skriver departementet i en e-post til Dagens Medisin.

– Hvordan vil departementet kartlegge behovet for legespesialister fremover?  Kan det bli aktuelt å be Helsedirektoratet utrede hvor mange legespesialister det er behov for i fremtiden, slik Eivind Valestrand foreslår?

– Helsedirektoratet har i oppdrag å overvåke, fremskrive og analysere utviklingen for leger/legeårsverk i primær- og spesialisthelsetjenesten etter avviklingen av kvotefordelingen av legestillinger. De regionale helseforetakene gjør vurderinger av spesialiteter som bør ha strategisk oppmerksomhet. Direktoratet utarbeider årlig en rapport for å vise utviklingen, svarer Helse- og omsorgsdepartementet. 

Powered by Labrador CMS