Jon Helle, fungerende president i Legeforeningen, sier de vil be om et hastemøte med Helsedirektoratet etter sommerferien, for å diskutere saksbehandlingstiden til legespesialister. Foto:

Legeforeningen: – Uakseptabelt

Legeforeningen mottar stadig flere henvendelser fra frustrerte leger som venter på spesialistgodkjenningen. 

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Dette er helt uakseptabelt og får store konsekvenser for legene det gjelder, sier fungerende president i Legeforeningen, Jon Helle om at Helsedirektoratet i enkelte tilfeller bruker syv måneder på å godkjenne spesialiseringer.

Legeforeningen har det siste halvåret mottatt et økende antall henvendelser angående lang behandlingstid for godkjenning av spesialister, autorisasjoner og resertifisering av allmennleger.

– Vi har hatt både skriftlig og muntlig kontakt med Helsedirektoratet om dette over en lengre periode, men det har ikke ført til forbedringer. Derfor vil vi nå be om et hastemøte etter sommerferien med både Helsedirektoratet og Helfo. Jeg forstår ikke hvorfor det ikke er mulig å få ned saksbehandlingstiden, sier Helle.

– Skaper rekrutteringsutfordringer
Han understreker at den lange ventetiden både får økonomiske og karrieremessige konsekvenser for yngre leger i alle spesialiteter, men er også bekymret for at situasjonen skaper ekstra rekrutteringsutfordringer til allmennmedisin.

– I allmennmedisin er legene avhengige av spesialiseringen for å kunne ta spesialisttakster,. Hvis godkjenningen drøyer i mange måneder får de et stort økonomisk tap. Denne typen unødvendige problemer kan skape ytterlige rekrutteringsvansker i en tid hvor fastlegeordningen allerede er under press, sier han.

Frem til 2011 var det Legeforeningen som godkjente legespesialister før Helsedirektoratet overtok. Helle understreker at Legeforeningens anliggende ikke er noen omkamp på å få godkjenningsmyndigheten, men sier han registrerer at den gangen var behandlingstiden «betydelig kortere».

– Vi har blitt lovet en oversikt fra direktoratet over arbeidet med å få ned saksbehandlingstiden, men den har vi ikke fått ennå. Når det kan ta opptil syv måneder å godkjenne en spesialisering selv om alt til synelatende er i orden, så er det åpenbart at ikke alt er på stell, sier Helle. 

Powered by Labrador CMS