Eivind Valestrand, her under Legeforeningens landsstyremøte i mai, mener det må utredes hvor mange legespesialister Norge trenger i fremtiden. Foto: Arkivfoto/Marius Simensen

– Meningsløst at flere står i kø når behovet øker

Lederen av Norsk medisinstudentforening mener antallet LIS1-stillinger må øke så fort som mulig.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Dagens Medisin skrev nylig om en ny turnusrapport, som viser at det er blitt en økning i antall søkere til turnusstillinger mellom 2013 og 2016. På de tre årene har antallet søknader økt med 11 prosent, mens antall turnusplasser har stått helt stille.

Leder for Norsk medisinstudentforening, Eivind Valestrand, er oppgitt over den manglende økningen av turnusplasser.

– Det er meningsløst at flere og flere leger skal stå i kø for å starte spesialisering, når vi vet at Norge ikke klarer å dekke sitt eget behov for legespesialister. Det er frustrerende for nyutdannede leger å stå i kø for å starte legeyrket skikkelig, når en vet at i andre enden står også pasientene i kø og trenger deres kompetanse, sier han.

Han påpeker at med økte pensjonsavganger og økt etterspørsel av leger, så vil også behovet for legespesialister også øke de neste årene.

– Antallet LIS1-stillinger må økes så fort som mulig. Samtidig må det utredes hvor mange legespesialister Norge trenger i fremtiden. Dette mener vi Helse- og omsorgsdepartementet må gi Helsedirektoratet et oppdrag om å gjøre en åpen utredning om, sier han. 

Powered by Labrador CMS