Vi er alle skapere

Et uttrykk sier at nåtiden er morgendagens historie. Det vi tror er riktig behandling i dag, kan vise seg å være feil i morgen. Den stadige utviklingen til det bedre kan vi takke forskning og innovasjon for. Det finnes imidlertid flere å takke.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

UNGE STEMMER-KOMMENTAREN: Sara Tellefsen (f. 1996), medisinstudent og påtroppende forskerlinjestudent ved Universitetet i Oslo

FORSKNING BETYR systematisk granskning som kan frembringe nye kunnskaper og øke viten. Å frembringe ny kunnskap som ingen andre har hørt før, kan vi altså kalle et skapende virke. Det handler om å beskrive og samle en masse informasjon for så, ut ifra en helt unik kombinasjon av den, trekke slutninger som aldri før har blitt trukket.

Dette kan sammenlignes med en kunstner, som med en pensel kan trekke linjer i kombinasjoner som aldri har blitt gjort før. Eller med en ingeniør som kommer frem til helt nye oppdagelser og løsninger ved hjelp av metafysikk. Dette er eksempler på arbeid som utfordrer det etablerte og bidrar til at morgendagen ser annerledes ut.

ULIKE PENSLER. Når det er sagt, kan det være verdt å fundere på hva skapende egentlig betyr, og hvem som gjør seg fortjent til å kalles det. Kan man i yrker som i utgangspunktet baserer seg på etablert kunnskap, også være skapende? Svaret er klart ja. Ta allmennlegen som eksempel og representant. En stor forskjell mellom forskeren og allmennlegen er selvfølgelig målet. Forskeren vil skape en ny beskrivelse og forståelse, å frembringe ny kunnskap. Allmennlegen vil skape en løsning på en klinisk problemstilling, gjennom sin unike fremgangsmåte. Arbeidet baserer seg kanskje på et generelt, tradisjonelt og etablert kunnskapsgrunnlag, integrert gjennom undervisning og erfaring.

Det er likevel nødvendig med et stort personlig spillerom. Enhver lege har sin unike imøtekommenhet, persepsjon og vurderingsevne.

ORD ER KUNST. Selv om allmennlegene har samme verktøykasse, vil resultatet, altså legens forslag til løsning, alltid variere i en viss grad. Bare kombinasjonen av ordene som sies, vil være unik når vi er oppe på en bestemt rekkefølge av tyve ord eller mer. Altså er valgfriheten av ord makt til å sette stemningen for det neste minuttet. Likedan valgfriheten av kroppsspråk.

Oppsummert blir det ganske mange variabler som enhver lege må foresette seg. Dette krever kreativitet og skaperevne.

DELT SKAPERMAKT. Det er kanskje lett å kategorisere noen yrker som skapende og kreative, og andre som ensformige og fantasiløse. Faktum er derimot at man er skapende på ulike plan, som forskeren og allmennlegen. De har begge spillerommet til å skape, ved unike kombinasjoner av ord, skriftlig eller muntlig.

Slik sett har alle makten til å bidra til en bedre morgendag.

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 12/2017

Powered by Labrador CMS