GLAD: Hanne Hamrem overlege ved Kreftavdelingen ved Akershus universitetssykehus, gleder seg over de oppløftende resultatene som ble presentert mandag. Foto: Anne Grete Storvik

Tarmkreftpasienter kan slippe halvparten av cellegift-kuren

– Forskningsresultater som fører til at vi skal gjøre mindre, og ikke mer, for betydelige pasientgrupper, er veldig oppløftende nyheter i vår bransje, sier overlege Hanne Hamre.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO (Dagens Medisin): Pasienter med tarmkreft i stadium 3, og som i dag får seks måneder med cellegift etter kirurgi, kan spares for de siste tre månedene med cellegift.

Det fastslår en stor global studie, som har analysert seks kliniske studier som omfatter over 12.800 pasienter.

– Store gevinster for pasientene
Studien vakte søndag oppsikt på kreftkongressen ASCO, der nær 40.000 onkologer er samlet.

Overlege ved Kreftavdelingen på Akershus universitetssykehus, Hanne Hamre, er tilstede i Chicago.
Hun sier resultatene viser at det er store gevinster for pasienten – og at norske sykehus kan spare store beløp.

I Norge er det ifølge Hamre 800 pasienter hvert år som diagnostiseres med tarmkreft stadium 3 og som per i dag får seks måneders måneders adjuvant (etter kirurgi) cellegiftbehandling.

 Kan slippe tre måneder cellegift
– Med så stort antall pasienter i den presenterte studien, og så liten forskjell i overlevelse, så forventes det at i alle fall de norske pasientene med lavest risiko for tilbakefall nå kan spares for de siste tre månedene med adjuvant cellegift, sier Hamre til Dagens Medisin.

– De pasientene med høyere risiko for tilbakefall – pasienter med mer enn tre lymfeknutemetastaser, og svulster som invaderer bukhinnen, blant annet - kan også bli aktuelle.

Hun sier hun regner med at Norsk Gastrointestinal Cancer Gruppe, som består av kreftleger innen feltet, «tar stilling til dette så snart som mulig».

Hamre peker på at i tillegg til de åpenbare gevinsten for pasienten selv - færre bivirkninger, og kortere behandlingstid – så vil dette gi en stor besparelse for landets sykehus:

– Behandlingen gis intravenøst, med hyppige oppmøter på sykehus (to dager hver 14. dag), og ikke sjelden fører behandlingen til innleggelse på grunn av bivirkninger.

– Oppløftende
– I tillegg forventes at mange pasientene av kan komme raskere tilbake i arbeid. 

 – Forskningsresultater som fører til at vi skal gjøre mindre og ikke mer for betydelige pasientgrupper, er veldig oppløftende nyheter i vår bransje. 

Hanne Hamre opplyser at hun ikke har noen interessekonflikter.

Powered by Labrador CMS