KONTINUITET: – Den viktigste faktoren for å bedre diagnostisk presisjon er kontinuitet i lege- og pasientforhold, sier Kari Sollien, som har sittet i arbeidsgruppen for en styrket primærhelsetjeneste. Foto: Marius Simensen Foto:

Vil modernisere fastlegens rolle

Styrking av fastlegenes rolle vil gi bedre helsetjenester, mener Legeforeningen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

ÅLESUND: «Fastlegenes rolle må styrkes og moderniseres. Dette vil gi enda bedre helsetjeneste til befolkningen». Slik lyder det i forslaget til resolusjon som skal diskuteres på landsstyremøtet.

To rapporter ble lagt frem på Legeforeningens landsstyremøte, en om fastlegenes portvakterrolle og en om ledelse i primærhelsetjenesten, herunder fastlegetjenestene.

Hovedkonklusjonen er at fastlegens portvakterrolle må moderniseres, samarbeidet mellom fastlege og spesialisthelsetjeneste må bedres, og ledelse i primærhelsetjenesten må styrkes.

Rapportene er på høring med frist 5. juni, og målet er å ha endelige rapporter til møte i sentralstyret 20. juni.

Kontinuitet
– Den viktigste faktoren for å bedre diagnostisk presisjon er kontinuitet i lege- og pasientforhold. For å få til dette er det ekstremt viktig å rekruttere nok fastleger og beholde dem over tid, sa Kari Sollien, som har sittet i arbeidsgruppen som har sett på hvordan primærhelsetjenesten kan styrkes.

Foruten kontinuitet pekte Sollien på andre viktige faktorer som rekruttering og utdanningsstillinger, riktig utstyr og finansieringsordninger som legger til rette for å anskaffe utstyr.

Koordinering
Et annet viktig tiltak ifølge tidligere leder av Allmennlegeforeningen, er koordinering.

– Det trengs også bedre koordinering. Tradisjonelt har vi kommunisert med henvisning og epikrise. Vi tenker at henvisning ofte er hensiktsmessig, men det er også ofte en uhensiktsmessig måte å kommunisere på med tanke på å bedre pasientforløpet. Når henvisningsplikten fra fastlege til fysioterapeut forsvinner, må det erstattes av noe som sikrer kommunikasjon, sa Sollien.

Hun la til:

– Det trengs også nye standarder og elektroniske dialogverktøy mellom fastlege og lege i spesialisthelsetjenesten.

Primærhelseteam
Primærhelseteam for å gi bedre helsetjenester, har Sollien derimot mindre tro på.

– Helsedepartement tror primærhelseteam vil løse alle utfordringer i primærhelsetjenesten. Vi har mindre tro på primærhelseteam enn departementet har.

Sollien viste til at hvis teamene brukes ved pasienter med sammensatte psykiatriske sykdomsbilder, kan det gi bedre behandling, men vil trolig ha mindre effekt for en del andre somatiske pasientgrupper.

– Det er viktig å bruke teamene til den rette pasientgruppen, mener Sollien.

Ledelse
Arbeidsgruppen mener også det trengs et bredere perspektiv på ledelse av kommunenes medisinske tilbud enn bare fastlegetjenesten, og at medisinsk kompetanse må inn i hele den kommunale lederlinjen.

I forslaget til resolusjon vises det til at alle kommuner må lede sine medisinske tilbud med minst like stor kraft som de i dag leder sine pleie- og omsorgstilbud. Og medisinsk leder må være representert i kommunens administrative toppledergruppe på lik linje som leder av pleie- og omsorgstjenestene.

Powered by Labrador CMS