KOMPLEKSITET: – Jeg tror den største utfordringen for ledere i kommunehelsetjenesten er kompleksiteten, sier helseminister Bent Høie, her på BI sammen med studentene på den ett-årige lederutdanningen for ledere i primærhelsetjenesten. Foto: Vidar Sandnes Foto:

– Mange av dem har fått oppgavene, men ikke verktøyene

– Dette er ledere som sitter med noen av de vanskeligste oppgavene i samfunnet, sier Bent Høie om BI-studentene på utdanningen for ledere i helse- og omsorgssektoren i kommunene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

BI/OSLO: Fredag var statsminister Erna Solberg, helseminister Bent Høie og statssekretær Lisbeth Normann på BI i Oslo for å snakke med studenter på den nasjonale lederutdanningen for ledere i helse- og omsorgssektoren i kommunene og fylkeskommunene.

Det første kullet i utdanningen, som er et samarbeid mellom Helsedirektoratet, KS og BI, startet høsten 2015.

I dag tilbys studiet i Oslo, med årlig opptak. I tillegg er det én klasse som rullerer mellom BIs campuser i Stavanger, Trondheim og Bergen. Det har vært stor interesse for utdanningen, og nå starter BI også opp i Tromsø og Alta.

Fornøyde studenter
Rambøll Management Consulting har gjennomført en undersøkelse blant studentene på lederutdanningen. I andre del av evalueringsrapporten fremgår det at ni av ti deltakere mener utdanningen har bidratt til positive endringer for dem som ledere. Syv av ti gir høy skår for kunnskap og ferdigheter.

UNDERVURDERT: – Jeg har veldig stor tro på at kvalitet i denne tjenesten er kompetanse og ledelse, sier helseminister Bent Høie. Statsminister Erna Solberg var på linje med Høie da de møtte ledelsesstudenter på BI. – Kvalitet er en undervurdert agent for å få til endring, sa Solberg. Foto: Vidar Sandnes

På en skala fra 1-6, hvor seks er best, er gjennomsnittlig skår for tilfredshet med utdanningen drøyt 5, mens den er i underkant av 5 for eget læringsutbytte.

I fjor var det 162 studieplasser på BIs lederutdanning for primærhelsetjenesten og 2,75 søkere per studieplass. Det var en økning fra 2,5 i 2015.

Sultne på kunnskap
Helseminister Bent Høie tror litt av forklaringen på at studiet er blitt så vellykket er at BI i samarbeid med KS har gjort en god jobb og har lyttet til det som har vært behovene.

– Studentene er en gruppe ledere som er satt til veldig kompliserte lederoppgaver, men mange har ikke fått de lederverktøyene de har behov for. De har fått jobben fordi de er flinke fagfolk og har vist lederegenskaper. Dette er en gruppe som er sultne på kunnskap og på å gjøre en god jobb, sier Høie til Dagens Medisin.

– Hva er den største utfordringen for ledere i kommunehelsetjenesten?

– Jeg tror det er kompleksiteten. Ledelse i kommunale helse- og omsorgstjenester handler mye om at tjenesten utøves i møtet mellom to mennesker. Det å lede disse møtene, å legge til rette for at disse møtene blir gode og å bidra til endring er veldig komplisert. Dette er ledere som sitter med noen av de vanskeligste oppgavene i samfunnet. Mange av dem har fått oppgavene, men ikke verktøyene. Jeg har veldig stor tro på at kvalitet i denne tjenesten er kompetanse og ledelse, svarer Høie.

Felles topplederprogram
– Samhandling mellom kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten er en utfordring. Hva tenker du om det?

– Spesialisthelsetjenesten har hatt sitt eget lederprogram lenge. Nå har vi satt i gang et arbeid for å få et topplederprogram som er felles for spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten nettopp fordi det neste steget er å få fremtidens øverste ledere til å jobbe sammen og kjenne hverandres virkelighet.

Også statsministeren var opptatt av kvalitet:

– I offentlig sektor velger vi veldig ofte ledere basert på faglig kompetanse. Det betyr jo ikke at vi vet at de blir gode ledere. Derfor er det veldig viktig at vi tilfører verktøy for godt lederskap. Kvalitet er en undervurdert agent for å få til endring, sa Erna Solberg til studentene.

Powered by Labrador CMS