FÅR SLAKT: Det britiske kreftmedisinfondet The Cancer Drugs Fund (CDF), ble omtalt som daværende statsminister David Camerons flaggskip. Nå får fondet slakt av forskere. Foto: Colourbox

Britiske forskere: – Kreftmedisinfondet var bortkastede penger

– Fondet har ikke hatt noen verdi verken for pasientene eller samfunnet, fastslår britiske forskere.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I 2011 lanserte britene sitt kreftmedisinfond, The Cancer Drugs Fund (CDF), verdt 200 millioner britiske pund.
Valgløfte
Fondet var et løfte fra Det konservative parti og David Cameron under valgkampen i 2010, og skulle sikre at pasienter fikk tilgang til enkelte medisiner før medisinene ble godkjent for allmenn bruk. Fondet, som blir omtalt som daværende statsminister Camerons flaggskip, ble lagt ned i 2016.

Nå konkluderer britiske forskere med at fondet ikke har hatt noen verdi, verken for pasientene eller samfunnet.  

– Det finns ingen empiriske bevis for å støtte et kreftmedisinfond, konkluderer de.

Studien er publisert i Annals of Oncology, og forskerne har sett på 29 medisiner godkjent for bruk til 47 spesifikke kreftsykdommer eller indikasjoner.
Av indikasjonene var det kun 18 medisiner, disse utgjør 38 prosent, som var basert på kliniske studier som møtte internasjonalt anerkjente kriterier for å ha tilstrekkelig klinisk nytte.

– Unødige lidelser
Dette har fått forskerne til også å konkludere at pasienter har hatt unødige lidelser som følge av bivirkninger.
– Fram til 2016, når det ble lagt ned, har the Cancer Drugs Fund kostet skattebetalerne totalt 1,27 milliarder pund. Det er det samme som ett års utgifter til alle kreftmedisiner i National Health Service. Flesteparten av kreftmedisinene som ble finansiert gjennom fondet hadde ikke det som pasienter, leger og NICE ville regnet som klinisk meningsfull nytte. I tillegg er det ikke samlet inn data på hvordan det har gått med pasientene som fikk medisiner gjennom fondet. Det sier hovedforfatter av studien, Dr Ajay Aggarwal, til esmo.org, nettstedet til European Society for medical oncology.

BBC lister opp fem ting som 1,27 milliarder pund kan finansiere i det britiske helsesystemet (NHS), over fem år: 10,000 sykepleiere, 2500 såkalte «hospital consultants», en av Englands 10 regionale ambulansestasjoner, en engangs lønnsøkning på 2,5 prosent for alle som jobber i NHS-staben og 200 kirurgiske inngrep hos allmennleger.

– Har gitt verdifull ekstra tid
Den veldedige forskningsorganisasjonen Breast Cancer Now, mener imidlertid at fondet har bidratt til at mange pasienter med uhelbredelig har fått verdifull ekstra levetid.  

I Norge har blant andre Kreftforeningen, LMI og Oslo Cancer Cluster tatt til orde for et kreftmedisinfond.

Powered by Labrador CMS