MISTET MULIGHETEN: – Kunnskapen har vært tilgjengelig i to år, så det er allerede mange som har mistet muligheten til et godt utfall, sier leder av Norsk nevrologisk forening, Anne Hege Aamodt. Arkivfoto Foto:

– Overordnet styring er viktig

– Det viktige for å lykkes videre nå er en overordnet styring der vi bestemmer hvilke sentre som skal gjøre dette og hvilken avstand mellom sentrene som er hensiktsmessig, sier lederen av Norsk nevrologisk forening.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Anne Hege Aamodt, leder av Norsk nevrologisk forening, er svært glad for at det endelig er besluttet å innføre trombektomi ved alvorlige hjerneslag.

Les saken: Innfører ny behandling av hjerneslag i Norge

– Jeg er kjempeglad for beslutningen. Det viktige for å lykkes videre nå er en overordnet styring der vi bestemmer hvilke sentre som skal gjøre dette og hvilken avstand mellom sentrene som er hensiktsmessig.

– I Tyskland er reglene klare, hvis det er hvis mindre enn én times transporttid, skal det ikke bygges opp et nytt senter. Det er åpenbart store områder i Norge som ikke er dekket, og det vil kreve planer for og stor investering i kompetanse. Det må også kartlegges hvor mange som skal utdannes. Svenskene hadde allerede i fjor en plan for antall intervensjonsradiologer som trengs, sier Anne Hege Aamodt til Dagens Medisin.

Prehospital triagering
Nevrolog-lederen mener det nå blir viktig å lage en god plan for prehospital triagering.

– Tiden kan bli brukt opp hvis pasienter som trenger trombektomi havner på et sykehus som ikke tilbyr dette. Da går det erfaringsvis én til to timer ekstra. For hvert fem minutt som går, er det én prosent av pasientene som mister muligheten for å få et godt resultat. Nå er det under to prosent av pasientene som får denne behandlingen. Det som er gjort av beregninger på dette viser at andelen bør ligge på oppunder 15 prosent. I Sveits er den på 18 prosent.

– Kunnskapen har vært tilgjengelig i to år, så det er allerede mange som har mistet muligheten til et godt utfall, sier Aamodt.

Powered by Labrador CMS