– Vi kunne ha avlastet OUS i enda større grad

På St. Olavs hospital sier nevrokirurg at sykehuset kunne ha avlastet OUS i større grad. Få pasienter er henvist dit, og Haukeland universitetssykehus har fått henvist cirka 10 i året.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Nevrokirurgisk avdeling ved Oslo universitetssykehus (OUS) Rikshospitalet hadde for lange ventetider over en fem-årsperiode, og overlege anslår at 1000 pasienter kan ha tatt skade av å vente for lenge.

Les saken: – 1000 OUS-pasienter kan ha tatt skade av å vente for lenge

Sykehuset har henvist noen, men ikke mange pasienter til andre sykehus hvor ventetidene har vært adskillig kortere.

Ved St. Olavs Hospital er ventetiden maksimalt på tre til fire måneder, ifølge overlege Johan Cappelen ved Nevrokirurgisk avdeling. Men få fra Oslo er henvist til Trondheim. Cappelen forteller at St. Olavs har relativt korte ventetider.

– Fra vi mottar henvisning fra fastlege for rygg og nakke, tar det to til tre måneder før vurdering skjer ved poliklinikken. Ventetid på operasjon er to til fire uker. Hydrocephalus-pasienter venter sjelden i mer enn én måned for vurdering, og så eventuelt to til fire uker på operasjon, sier Cappelen.

«Ligger bedre an nå»
Han bemerker at sykehuset ligger bedre an nå enn i 2012.

TI I ÅRET: – Vi har sagt at vi kan avlaste OUS og har fått henvist cirka ti pasienter i året, forteller avdelingssjef Ruby Mahesparan ved Nevrokirurgisk avdeling på Haukeland universitetssjukehus.

– Hvor mange har dere fått henvist til operasjon fra OUS?

– Vi har fått noen, men trolig ikke mer enn fem–ti i året de siste årene, og vi kunne ha avlastet OUS i enda større grad.

– Hvorfor tror du dere har fått henvist så få?

– Muligheten for fritt sykehusvalg er nok lite kjent, svarer Cappelen.

– Hvor skadelig er det å vente for lenge?

– Det avhenger av den enkelte pasients tilstand. For eksempel er det ofte uheldig å operere en prolaps tidligere enn tre måneder og senere enn seks måneder. Det er klart dokumentert at pasienter som venter lenge, har en dårligere prognose. Og det er vanskeligere å gå tilbake til jobb etter å ha vært sykmeldt i over ett år, svarer Cappelen.

For gamle henvisninger
Ruby Mahesparan er avdelingssjef for Nevrokirurgisk avdeling på Haukeland universitetssjukehus.

– Generelt har vi hatt god elektiv kapasitet når vi har hatt tilgjengelig øyeblikkelig hjelp-kapasitet i tillegg. Vi har sagt at vi kan avlaste OUS og har fått henvist cirka ti pasienter i året, sier Mahesparan.

– Hva er ventetiden på Haukeland?

– For hydrocephalus er ventetiden på cirka fire uker fra ferdig utredning. Som oftest er disse pasientene allerede utredet hos nevrolog. For nakkepasienter er ventetiden på cirka tolv uker fra ferdig utredning, men utredningen kan ta opptil tolv uker. Så i verste fall er preoperativ ventetid på 24 uker.

– Hvis vi får henvist pasienter fra OUS som er ferdig utredet, trenger de ikke vente i mer enn cirka tolv uker på å bli operert. Noe av problemet med OUS-pasienter som er henvist til oss, har vært for gamle vurderinger. Vi kan ikke bruke vurderinger som er ti måneder gamle, da må vi foreta en ny vurdering, svarer Mahesparan og legger til:

Vi kunne nok også ha gjort mer for å utnytte kapasiteten ved andre sykehus. Men det er jo ingen varig løsning på ventetidene ved OUS. Haldor Slettebø, overlege ved Nevrokirurgisk avdeling på OUS Rikshospitalet

– Generelt bør ikke nakkepasienter vente mer enn seks måneder. Enkelte nakkepasienter venter i mer enn seks måneder, men da er det en medisinsk vurdering og prioritering som ligger til grunn for så lang ventetid. Generelt er det uholdbart å vente i tolv måneder. Så lange ventetider har vi ikke hatt siden i hvert fall 2010.

«Kunne ha gjort mer»
Spesialisthelsetjenesteloven pålegger sykehus å gi informasjon som er nødvendig for at pasienter skal kunne ivareta sine rettigheter, som retten til fritt behandlingsvalg (sykehusvalg).

Ifølge tilsynet som Fylkesmannen i Oslo og Akershus gjennomførte ved Nevrokirurgisk avdeling på OUS i 2013, fikk ikke alle pasienter ved avdelingen på Rikshospitalet vurdert sin rett til nødvendig helsehjelp, eller de ble ikke informert om juridiske rettigheter.

Haldor Slettebø svarer slik på hvorfor legene ikke informerte pasienter om muligheten til å bli operert ved andre sykehus:

– I 2013 henviste vi til både Stavanger, Bergen og Trondheim og har henvist noen senere også. Men det er ikke alltid uproblematisk. Hydrocephalus-pasienter er ofte gamle. Noen pasienter har ikke ønsket å bli operert andre steder, og noen har på eget initiativ blitt operert privat. Vi kunne nok også ha gjort mer for å utnytte kapasiteten ved andre sykehus. Men det er jo ingen varig løsning på ventetidene ved OUS, sier Slettebø.

Artikkelen er oppdatert med utfyllende kommentarer fra Slettebø 27. mars: Slettebø understreker at Rikshospitalet hadde kontakt med Stavanger universitetssjukehus, Haukeland universitetssjukehus og St. Olavs Hospital i både 2011, 2012 og 2014.

– Vi sendte noen pasienter og har brukt mye tid for å finne alternative løsninger, inkludert fritt sykehusvalg og Raskere tilbake, men med magert resultat. Det har heller ikke vært slik at de andre sykehusene hele tiden har hatt like god kapasitet. Og som sagt, det er ingen god løsning eller løsning på manglende kapasitet å sende våre egne pasienter til andre sykehus, sier Slettebø.

Powered by Labrador CMS