Økningen av gonoré ses i 2016 særlig i Oslo og Akershus. Foto: Thinkstock

Gonorétilfeller femdoblet på et tiår

Antall tilfeller økte med nesten 30 prosent fra 2015 til 2016. Folkehelseinstituttet frykter omfattende spredning.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Folkehelseinstituttet frykter starten på en mer omfattende spredning av gonoré i Norge. I 2016 ble det diagnostisert 1096 gonorétilfeller i Norge, mot 851 tilfeller i 2015.

Det er en økning på 28,79 prosent, og er en fortsettelse av den betydelige økningen av menn som har sex med menn, som startet i 2010. Det melder Folkehelseinstituttet onsdag.

– Gonoréforekomsten i den generelle befolkningen har nå nådd et nivå der vi frykter at vi igjen kan stå overfor en mer omfattende spredning av gonoré i Norge slik de nå opplever i mange andre land, blant annet i Danmark og Sverige, sier Øivind Nilsen, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet.

Også kvinner
Men det er ikke bare homofile menn som blir smittet med gonoré. Også blant heteroseksuelle menn og kvinner øker antallet tilfeller. 220 av de 1096 tilfellene i 2016 var kvinner, og 276 av mennene var smittet heteroseksuelt.

Økningen av gonoré ses i 2016 særlig i Oslo og Akershus. Over halvparten av tilfellene kunne ses i hovedstaden. Hele 39 prosent av de smittede mennene var smittet i utlandet. Thailand er det hyppigste smittestedet for menn, deretter følger Filippinene og Spania.

Bekymret for resistens
I Norge er det allerede påvist tilfeller der gonorébakterien har utviklet resistens mot dagens standardbehandling.

– Antibiotikaresistente gonokokker er et raskt økende problem, og internasjonalt er det nå stor bekymring for resistenssituasjonen i lys av den økende forekomsten av gonoré, sier Nilsen.

Tabellen viser utviklingen av gonorétilfeller siden 1993:
(Kilde: FHI) 

Powered by Labrador CMS