Spekter: Vil samarbeide tett

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

SOM FØR: Medarbeidere, tillitsvalgte og arbeidsgivere har akkurat de samme reglene å forholde seg til nå som før, sier kommunikasjonssjef Ingvild Dahl Dørnes i Spekter. Foto: Spekter

Kommunikasjonssjef Ingvild Dahl Dørnes i Spekter viser til at Rikslønnsnemnda har fastslått at tariffavtalen skal videreføres: 

– Det er altså ingen endringer i verken lov-  eller avtaleverket. Medarbeidere, tillitsvalgte og arbeidsgivere har akkurat de samme reglene å forholde seg til nå som før.
– Helseforetakene vil som tidligere utarbeide arbeidsplaner kollektivt for legegruppen, og selvsagt i tett samarbeid med tillitsvalgte, sier Dørnes.

– For øvrig tar vi til orientering måten enkelte tillitsvalgte velger å karakterisere oss på. For vår del ønsker vi å konsentrere innsatsen om å samarbeide tett og konstruktivt med Legeforeningen og Akademikerne, slik at vi bedre kan forstå hverandres behov når det gjelder arbeidstidsordninger, både sentralt og lokalt. 
Det sier Dørnes, som har lest «avgått» streikegeneral ved Nordlandsykehuset, Hanne Winge Kvarenes'  karakteristikk av arbeidsgiverforeningen som «kynisk».
Winge Kvarenes har betenkeligheter til bruken av tvungen lønnsnemnd.

– Etter mitt skjønn har Legeforeningen benyttet seg av det eneste virkemiddelet som står til rådighet for arbeidstakere når forhandlinger ikke fører frem, nemlig streik. Legene fulgte alle spillereglene for konflikt – i motsetning til Spekter – som nektet å benytte dispensasjoner, som er både vanlig og legitimt under streik.  Dermed frarøvet de oss en sentral arbeidstakerrettighet. 

– Det betenkelige er at norske myndigheters bruk av tvungen lønnsnemnd er kritisert gjentatte ganger av FNs arbeidslivsorgan, senest i vaskerisaken.  Vi har altså en arbeidsgiverforening i offentlig sektor som kynisk saboterer arbeidslivets spilleregler og sine ansattes rettigheter, og det på en konfliktfremmende måte. Dette bør bekymre flere enn legene, og jeg savner en bred samfunnsdebatt om hvorvidt statlig vingeklipping av fagforeningene er akseptabelt og ønskelig, sier Winge Kvarenes.

Powered by Labrador CMS