– Det er klart at fastlegene reagerer veldig sterkt på dette

Det var opphetet stemning mellom allmennlege Kristian A. Østby og leder av Allmennlegeforeningen, Tom Ole Øren, da de møttes for å diskutere om fastlegenes avlønning påvirker praksisen deres.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

«Jeg er bekymret for at de økonomiske incentivene som ligger i dagens finansieringsordning påvirker legenes praksis. Perverse incentiver kalles det innen økonomien når et incentiv har utilsiktede konsekvenser.»

Dette skrev forsker og allmennlege Kristian A. Østby i en kronikk i Aftenposten 31. januar i år, med tittelen «Fastlegens perverse incentiver». Mange har reagert på det de mener er feilaktige beskyldninger mot fastlegene.

– Det er klart at fastlegene reagerer veldig sterkt på dette, sier leder av Allmennlegeforeningen, Tom Ole Øren, da han møtte Østby til DM-TV-debatt.

– Min erfaring er at fastleger jeg har møtt jobber hardt. Kronikken min er ikke en kritikk av fastlegeordningen, men av finansieringsordningen, poengterer Østby.

«Dette stemmer ikke»
De to allmennlegene er langt fra enige om hvorvidt det er ulik sykmeldingspraksis og forskrivning av antibiotika mellom leger på fastlønn og leger i privat næringsdrift.

– Det er marginale forskjeller, sier Øren, som mener ulik praksis ikke kan knyttes til ulik avlønning av fastleger.

– Dette stemmer ikke, sier Østby.

I kronikken sin viser Østby til at økonomer ved Frischsenteret har funnet at leger som jobber på stykkpris skriver ut flere sykmeldinger per konsultasjon enn leger som jobber på timelønn.

– De legene som jobber med fastlønn er ofte yngre, og har oftere en yngre og friskere populasjon som ikke har så stort behov for sykmelding eller antibiotika. Dette kommer ikke helt godt frem i forskningen, sier Øren.

– Frichsenteret har sett på leger som har skiftet fra fastlønn til næringsdrift og omvendt. Ulik praksis kan ikke forklares med at legene er yngre, mener Østby.

«Annen ordning ikke bedre»
Østby sier han ikke har argumenter med fastlønn, men for endringer innenfor dagens finansieringssystem.

– Jeg mener det er mulig å gjøre endringer innenfor dagens system. For eksempel kan vi øke basistilskuddet for å gjøre dem mindre avhengig av antall pasienter på listen, samt gjøre endringer i takstsystemet – som kan være urettferdig for leger som tolker takstene strengere enn andre, sier Østby.

Leder av Allmennlegeforeningen er ikke bekymret for hvordan fastlegene avlønnes.

– Vi mener at en annen ordning ikke vil være bedre, og det har tidligere utprøving vist, sier Øren, som viser til at fastlønn førte til dårligere kontinuitet og dårligere rekruttering.

– Men påvirkes ikke da legene av lønn? spør redaktør Markus Moe i Dagens Medisin.

– Jo, det kan du si, men takstsystemet bygger på tillit. Gjennom de siste årene har det ikke vært noen økning i utbetaling av takster.

– Hvor mange av dine kolleger driver en turbopraksis?

– Jeg tror det er veldig få. De med lange lister gir ikke dårligere behandling, svarer Tom Ole Øren.

Powered by Labrador CMS