– Jeg ser at alle har tatt ansvar og samarbeidet for å ivareta pasientene etter at streiken ble avsluttet, sier Helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Arkivfoto

– Håper partene kan møtes for å bygge opp samarbeidet

Helse- og omsorgsministeren maner til forsoning etter at Legeforeningen tapte i nemnda.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Mandag ble det klart legene tapte i Rikslønnsnemnda. Tariffavtalen fortsetter som før, uten presiseringen om rullerende arbeidsplaner slik som Legeofreningen krevde. Nemda tok heller ikke stilling til den underliggende tvisten om hvordan dagens avtale er å forstå, og henviste til arbeidsretten.

Før kjennelsen ble offentliggjort presiserte helse- og omsorgsminister Bent Høie at han ikke har villet, eller kunnet, uttale seg i noen retning som kan tolkes til å påvirke Rikslønnsnemdas avgjørelse.

Bare tapere
Nå som avgjørelsen i nemnda har falt, håper imidlertid Høie partene kan møtes for å bygge opp igjen tilliten.

– Jeg håper at partene kan møtes for å snakke om hvordan samarbeidet igjen kan bygges opp og hvordan et godt arbeidsmiljø i sykehusene kan ivaretas, sier Høie til Dagens Medisin.

Han kommenterer ikke selve kjennelsen, men påpeker at når en konflikt om tariffavtalen må avgjøres av Rikslønnsnemnda, så finnes det ikke en vinner eller en taper, bare tapere.

– Jeg ser at alle har tatt ansvar og samarbeidet for å ivareta pasientene etter at streiken ble avsluttet. Jeg forutsetter at dette samarbeidet fortsetter til det beste for pasientene.

God meldekultur
Også i forkant av avgjørelsen i nemnda uttrykte helseministeren at han vil styrke tilliten mellom ledere og ansatte i sykehusene.

– Vi skal ha et arbeidsmiljø i sykehusene som er preget av åpenhet, kvalitet, trygghet og respekt. Det skal være en god meldekultur som bidrar til utvikling, læring og god pasientsikkerhet, og med stor takhøyde for engasjement, debatt og ytring, skrev Høie i et debattinnlegg hos Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS