AVGJORDE TARIFFAVTALE: Anne-Kari Bratten, Anne-Britt Evensen Norum, Dag Nafstad (leder), Christian Grimsgaard og Hanne Gillebo-Blom har satt seg rundt bordet. Bak er Tor-Arne Solbakken, Steinar Strøm og Rolf A. Negård. Olav Klaussen fulgte møtet via telefon. Foto: Målfrid Bordvik

Legene tapte i nemnda

Tariffavtalen fortsetter som den er.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Mandag klokken 15 møttes Rikslønnsnemnda til sitt andre og siste møte for å avgjøre konflikten mellom Legeforeningen og Spekter etter fjorårets sykehusstreik. Etter bare en halvtime var det lukkede møtet over, og partene gikk hver til sitt.

Halvannen time senere ble kjennelsen fra nemnda offentliggjort. Her går det frem at tariffavtalen fortsetter som før, uten presiseringen om «rullerende arbeidsplaner» som Legeforeningen krevde. Nemnda tar ikke stilling til den underliggende tvisten om hvordan dagens avtale er å forstå, og henviser til arbeidsretten.

«Nemndas nøytrale medlemmer mener at både det å gjøre endringer i de unntaksbestemmelsene som nå gjelder, og det å fjerne unntaksbestemmelsen og legge arbeidsmiljølovens bestemmelser til grunn, vil skape store problemer i driften ved sykehusene om dette gjennomføres med umiddelbar virkning».

«Nemndas nøytrale medlemmer finner at dagens bestemmelser bør prolongeres, og at eventuell tvist om forståelse av avtalen overlates til Arbeidsretten. Uendrede unntaksbestemmelser vil dermed gjelde ut tariffperioden som løper til 30. april 2018», skriver nemnda.

Fakta om streiken

* Forhandlingene mellom Spekter og Legeforeningen brøt sammen 8. juni 2016 da Spekter avviste kravet fra Legeforeningen om rullerende arbeidsplaner.* Etter to dagers megling i september, konstaterte Riksmekleren at det ikke var mulig å legge frem et løsningsforslag for partene. Streiken startet 7. september.* Totalt omfattet streiken 619 arbeidstakere ved 13 helseforetak og to regionale helseforetak.* 11. oktober la Statens helsetilsyn frem en rapport om konsekvensene av streiken, som førte til at regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd. Legene gjenopptok arbeidet dagen etter. * Saken ble behandlet i nemnda 13. februar. To uker senere kom kjennelsen.* Nemnda har bestått av lagdommer Dag Nafstad (leder), direktør Anne-Britt Evensen Norum og professor i økonomi, Steinar Strøm, samt Tor Arne Solbakken fra LO og Rolf A. Negård fra NHO. Partene har hatt to representanter hver; Christian Grimsgaard og Hanne Gillebo-Blom fra Legeforeningen, og Anne-Kari Bratten og Olav Klaussen fra Spekter.

Avgjørelsen har samme virkning som en tariffavtale og kan ikke ankes.

Les også: – Svært skuffende

Tapte gravid-kamp
Legene tapte også kampen om automatisk vaktfritak for gravide.

«Nemndas nøytrale medlemmer viser til den tilretteleggingsplikt som arbeidsgiver har, og kan ikke se at legene på dette området bør få utvidede rettigheter fastsatt gjennom Rikslønnsnemndas kjennelse enn øvrige avtalebaserte ordninger i sykehusene», fastslår nemnda.

Partene er enige om lønnsoppgjøret der tilleggene er satt til 2,4 prosent. Legene må imidlertid innse at de taper økonomisk på streiken fordi lønnstillegget for 2016 først skal utbetales fra den dagen streiken var overr, ikke ved årets start.

«Når det gjelder virkningstidspunktet for lønnsregulering er det langvarig praksis for at dette settes til tidspunktet for når arbeidet ble gjenopptatt. Nemndas nøytrale medlemmer finner ikke grunn til å fravike denne praksisen, selv om forhandlinger og mekling ble utsatt av ulike årsaker», skriver nemnda.

Dermed taper legene og andre akademikere i sykehus inntil 16.000 kroner hver.

Legeforeningen tapte også på sitt siste krav, som omhandlet beregning av tilstedevakt.

«Nemndas nøytrale medlemmer finnet det ikke naturlig at den skal gå inn i denne rettslige tvisten og gjøre endringer i nåværende tariffavtale», skriver nemnda, som viser til at saken skal opp i domstolen etter at Legeforeningen stevnet Oslo universitetssykehus.

Les også: Spekter: - Håper vi nå kan se framover

Har varslet rettsak
Tidenes lengste sykehusstreik handlet om legenes arbeidstidsordninger. Legeforeningen ville tariffeste rullerende arbeidsplaner, noe Spekter nektet. Sykehusdirektørene ønsker i større grad å planlegge legenes arbeidstid ut fra såkalt kalenderplanlegging, noe de mener dagens tariffavtale gir rom for.

Det var ikke uventet at Legeforeningen ikke nådde frem med sine krav. Fafo-forsker Åsmund Arup Seip, som har gjennomgått nemndas tidligere kjennelser gjennom 20 år, anslo at legene kom til å tape på alle punkt.

Legeforeningen har tidligere varslet at de vil ta saken til arbeidsretten dersom de skulle tape i nemnda.

Les også:  – Kampen er ikke over

Powered by Labrador CMS