Radiologene: – Vi har ikke gode nok IT-system

– IT-systemene er like viktige for at vi skal kunne gjøre en god jobb, som skalpell og operasjonsbord er for at kirurgene skal kunne gjøre sin jobb, sier leder av Norsk radiologisk forening.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

TAS PÅ ALVOR: – Vi ser veldig alvorlig på uønskede hendelser der pasienter har blitt skadet eller fått prognosen forverret, sier Raymond Brønn, leder av Norsk radiologisk forening.

Nylig rapporterte Helsedirektoratet at Meldeordningen over en fire års periode har mottatt 203 meldinger om uønskede hendelser i forbindelse med tolkning og beskrivelse av radiologiske bildeundersøkelser.

Les saken: Radiologmangel bidrar til uønskede hendelser

Mange meldinger beskrev vanskelige arbeidsforhold som underbemanning, ubesatte stillinger, mangel på faste vikarer, for stor arbeidsmengde og få overleger som bidragende faktorer til hendelsene.

To hovedårsaker
Leder av Norsk radiologisk forening sier foreningen ser veldig alvorlig på uønskede hendelser der pasienter har blitt skadet eller fått prognosen forverret.

– Vi jobber aktivt med å redusere uønskede hendelser i forbindelse med radiologiske undersøkelser, og bisto Helsedirektoratet aktivt i utformingen av læringsnotatet, sier Raymond Brønn til Dagens Medisin.

Enkelte steder ser det ut til at hensynet til IT-drift veier tyngre enn hensynet til gode løsninger for fagpersonene som skal bruke systemene. Raymond Brønn, leder av Norsk radiologisk forening

Han legger til at årsakene til uønskede hendelser er mange og sammensatte:

– Det er særlig to hovedkategorier som utmerker seg: Ikke tilstrekkelig radiologbemanning i forhold til radiologkrevende arbeidsoppgaver og ikke gode nok IT-verktøy. IT-systemene er like viktige for at vi skal kunne gjøre en god jobb, som skalpell og operasjonsbord er for at kirurgene skal kunne gjøre sin jobb.

Foreningen mener at innkjøp og utvikling av IT-systemer for radiologi bør skje i nært samarbeid med de radiologiske og kliniske fagmiljøene.

– Enkelte steder ser det ut til at hensynet til IT-drift veier tyngre enn hensynet til gode løsninger for fagpersonene som skal bruke systemene, mener Brønn.

Kartlegge eventuelt overbruk
Foruten bedre IT-systemer, fremholder radiolog-lederen andre viktige tiltak:

– Vi mener det bør gjennomføres omfattende undersøkelser og forskning for å vurdere i hvilken grad veksten i bruk av bildediagnostikk representerer et overforbruk. Og ressursene og bemanningen må tilpasses de undersøkelsene som det er indikasjon for å utføre, sier Brønn.

Han påpeker at de 203 hendelsene utgjør en relativt liten del av det store antall bildediagnostiske undersøkelser som gjennomføres i løpet av fire år.

– Det er grunn til å tro at pasienter i Norge får en meget god, og meget trygg radiologisk tjeneste – men notatet viser at vi fortsatt har mange områder der vi kan bli bedre, sier Brønn.

Powered by Labrador CMS