Må dokumentere én jordmor per fødende

Helseministeren pålegger helseforetakene å dokumentere at den fødende har en jordmor hos seg i aktiv fødsel.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Siden 2010 har det vært et krav i fødselsomsorgen at én jordmor skulle hjelpe kun én fødende kvinne om gangen. Men helseforetakene har ikke vært pålagt å dokumentere om en-til-en-prinsippet blir fulgt. Det ble endret da helseminister Bent Høie i går sendte ut nye oppdragsdokumenter til de regionale helseforetakene.

I dokumentet, som er som en jobbeskrivelse å regne, heter det at fødeinstitusjonene «skal sikre at hendelser der anbefalingen om at den fødende skal ha en jordmor hos seg så tidlig som mulig i aktiv fase av fødselen og til fødselen er over, ikke blir fulgt opp, blir dokumentert i helseforetakenes avvikssystemer og at resultatene blir brukt til kvalitetsforbedring».

Jordmorforbundet regner dette som en seier.

– Vi har over lang tid jobbet for å få kvalitetskravet implementert. Vi vet at det å ha jordmor til stede under fødselen gir større sannsynlighet for normal fødsel og mindre behov for smertelindring, sier Hanne Charlotte Schjelderup, leder i Jordmorforbundet NSF, til organisasjonens egne nettsider.

Selv om kravet om en-til-en-omsorg har vært der i flere år, har det vært en diskusjon om dette faktisk blir gjennomført eller ikke. En undersøkelse fra Jordmorforbundet viste i 2016 at nesten 40 prosent av jordmødrene hadde hatt ansvar for flere enn én kvinne i aktiv fødsel samtidig.

Fra og med 10. januar må altså sykehusene registrere det når en-til-en-prinsippet brytes i fødselsomsorgen.  

– Det betyr at både ledere og medarbeidere ved fødeavdelingene får en oversikt over hvordan de ligger an, og kan ta grep for å eventuelt gjøre forbedringer dersom det er nødvendig, sier statssekretær Anne Grete Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet til NRK.

Powered by Labrador CMS