– Legene må skjerpe seg

Kardiolog Steinar Madsen peker på at bruk av nyere antikoagulasjonsmidler nå har gått forbi warfarin i Norge. Ny studie viser større risiko for bivirkninger, dersom ikke legene følger opp over tid.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

En nylig publisert amerikansk studie undersøkte avviket fra anbefalt dosering, ved bruk av nye orale antikoagulanter (NOAK-legemidler) hos 5738 pasienter. Doseringene ble kategorisert som enten over- eller underdosert, i henhold til FDAs merking.

9,4 prosent av pasientene var underdosert, og 3,4 prosent av pasientene var overdosert.
Artikkelen konkluderer med at om lag 1 av 8 av de amerikanske pasientene fikk doseringer som ikke var i tråd med legemiddelanbefalingene. Over- og underdosering av legemiddelet kan føre til økt risiko for bivirkninger, ifølge studien.


Doseavvik i Norge?
– I USA var det om lag 12,8 prosent av pasientene som fikk feil dose i forhold til preparatomtalen. I en studie fra Norge var det rundt 30 prosent av NOAK-brukerne som fikk redusert dose, påpeker Steinar Madsen, hjertespesialist og medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk.

– I denne studien hadde man ikke tilgang til nyrefunksjonsdata, så det er ikke mulig å si hvor mange som fikk redusert dose på riktig grunnlag. Men det kan tyde på at uriktig dosering ikke er uvanlig i Norge heller.


Etterlyser oppfølging
– Denne artikkelen viser hvor viktig det er at legen følger opp pasienten i henhold til preparatomtalen. Her må legene skjerpe seg. Målsettingen er at hver enkelt pasient får den dosen som er omtalt i preparatomtalen, presiserer Madsen.  

– Nå har NOAK’ene samlet gått forbi warfarin som de mest brukte antikoagulasjonsmidlene i Norge. For å redusere risikoen for bivirkninger er det viktig at legene følger opp pasientene over tid, sier han.

Les hele artikkelen her

Powered by Labrador CMS