Leger står lenger i jobb enn andre arbeidstakere

Fastleger og overleger over 67 år er nesten tre prosentpoeng høyere enn resten av arbeidsstyrken, i følge en ny rapport fra Helsedirektoratet. 

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

En ny rapport fra Helsedirektoratet, «Leger i primær- og spesialisthelsetjenesten», viser utviklingen for leger i primær- og spesialisthelsetjenesten etter avviklingen av kvotefordelingen av legestillinger.

Fra 2013 har rapporten kommet en gang i året, der siste rapport ble publisert før jul.

Over fire prosent over 67 år
Av rapporten kommer det frem at gjennomsnittsalderen for fastlegene samlet sett og gruppen av fastleger i alderen 55-66 år har ligget stabilt siden 2013. Aldersgruppen 67 år og eldre utgjør rundt 4,7 prosent av fastlegene og 4,5 prosent av overlegene i spesialisthelsetjenesten. 

Dette er høyere for tilsvarende tall for hele den norske arbeidsstyrken, hvor kun 1,8 prosent av var i denne aldersgruppen.

– Dette indikerer at leger står lenger i jobb enn andre arbeidstakere, heter det i rapporten.

Økende kvinneandel
Som Dagens Medisin tidligere har skrevet mye om, ser man tydelig den økende andelen kvinner i legeyrket. Siste rapport fra Helsedirektoratet viser at det er fortsatt er en økning i andelen kvinnelige fastleger.
I første kvartal i 2016 var andelen 41 prosent, mens av leger i spesialisering utgjør kvinnene 60 prosent. Samtidig er omtrent 40 prosent av overlegene kvinner.

– Det betyr at det etter hvert vil bli en overvekt av kvinner blant ferdige spesialister/overleger. Det forventes en ytterligere økning i kvinneandelen basert på kjønnsfordeling på medisinstudiet og nyutdannede leger, skriver Helsedirektoratet i rapporten.

Av ansatte turnusleger våren 2015 var 59 prosent kvinner, altså tilnærmet likt kvinneandelen for leger i spesialisering. 

Powered by Labrador CMS