Helsepartiet har 6500 underskrifter

Dermed ser det ut til at det er klart for det nye partiet. Stifter Lise Askvik varsler at de kommer til å «høres og synes» i valgkampen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

P4-journalisten Lise Askvik står i spissen for arbeidet med å starte det nye Helsepartiet. I løpet av knappe tre måneder har Askvik og støttespillerne samlet nesten 6500 underskrifter, som nå er sendt til Brønnøysundregisteret for formell registrering. Loven krever nemlig minst 5000 underskrifter for at et politisk parti kan stille liste i Stortingsvalget.  

– Vi vet ikke hvor slagkraftig et Helseparti blir, men vi er mange som mener at den politiske viljen til å prioritere helsesektoren må presses opp nå. Vi skal gjøre vårt beste, og bruke både tradisjonelle og utradisjonelle metoder for å nå våre mål, sier Lise Askvik til Dagens Medisin.

– Manglende politisk vilje i dag
Onsdag har Helsepartiet (HP) styremøte, og det første landsmøtet skal avholdes i Lillestrøm mars. Håpet er å stille lister i fire fylker: Oslo, Akershus, Hedmark og Møre og Romsdal.

– Hva ønsker dere å oppnå med et nytt helseparti?

– Liv og helse ligger til grunn for all annen samfunnsdeltakelse, derfor må vi nå ta tak i de enorme hullene som makt og myndigheter har tillatt i det norske helsesystemet, sier Askvik og nevner blant annet eldreomsorg, rehabilitering og behandling av livstruende lidelser.

– Innen behandling av livstruende lidelser er det medikamenter som våre naboland benytter, men som norske myndigheter argumenter med at vi ikke har råd til. Hvis ikke Norge har «råd» og kan prioritere befolkningens mest grunnleggende behov, hvem kan da?, spør Askvik, som mener dette ikke handler om økonomi, men om mangel på politisk vilje.

Vil ha mindre helsebyråkrati
Mindre helsebyråkrati, nedbygging av helseforetakene og kamp mot New Public Management-tenkning i helsevesenet er blant Helseparitets viktigste saker.

– Med nødvendige kutt i en til dels meningsløst målstyring og dokumentasjonskrav og i tilhørende ressurskrevende byråkrati, ledelse, konsulentutgifter, kan vi frigi større summer som skal prioriteres inn i behandlingen. Foretaksmodellens kvelende grep må byttes med tillitsbasert ledelse, som fremmer og ikke hemmer, fagfolks motivasjon, sier Askvik.

Hun mener at Norge sannsynligvis har Europas dyktigste helsefagfolk, men at disse jobber i et system som hindrer at de får gjort jobben sin best mulig.
– Nå ser vi at avtalen i samfunnskontrakten, at norske pasienter skal ha rask tilgang på de beste behandlinger, i praksis ikke er tilgjengelige i Norge. Det er ikke akseptabelt. Tvert imot møtes fortvilede pasienter og fagfolk med det snusfornuftige argumentet av «vi må prioritere og har ikke råd til alt». I så fall må vi prioritere det aller viktigste - liv og helse.

Varsler nye stung og grep
– Hvordan skal dere nå målene deres?

– Å danne et eget helseparti er i seg selv ment som kritikk av det bestående som flere forutgående regjeringer har skylden for. Vi har klare kampanjer, stunt, fremrykk og grep som vil løfte frem Helsepartiets mål og løsninger. Hva vi planlegger for sosiale medier, det offentlige rom, til institusjoner og på andre arenaer vil vi ikke avsløre nå. Men vi kommer til å høres og synes!

Askvik har erfaring med å jobbe opp mot helsepolitiske aktører. I 2012 sto hun i front for de brystkreftopererte i kampen for å senke ventetiden for å få nytt bryst etter kreftoperasjon. Resultatet ble 150 millioner øremerkede midler, ni nye stillinger til plastikk-kirurger for alle pasientgrupper og endrede retningslinjer for brystkreft.

Vil ha konsulentene ut
– Helse skal prioriteres høyere, ifølge partiprogrammet. Hva skal da nedprioriteres?

– I prioriteringen av en av verdens rikeste lands økonomi, er mulighetene for kutt nærmest uendelige. Med et systemskifte der lojaliteten til pasienten styrer i alle ledd, får vi enorme kutt i dyrt byråkrati, konsulenter, administrasjon med mer. Helsepartiet peker ut disse bransjene til de neste som må tåle omlegging og store kutt, sier Askvik.

Askvik er leder av styret, og har med seg fysioterapeut Anita Borgvang som nestleder, mens Lene Sunfær Haug som kommer fra Frogner Høyre, er partiets nye kampanjeleder. Trude Irene Solberg (sykepleier) er også styremedlem. Askvik sier at hun selv ikke har planer om å være partileder.

– Personlig ønsker jeg et fagmenneske inn som leder, men dette er gjenstand for demokratiske prosesser, sier hun.

– HP trengs virkelig
På spørsmål om hvilken respons Helsepartiet har fått fra helsepersonell, forteller hun at reaksjonene har vært delte.

– Under innsamling av signaturer var det sterkt å møte mange fagfolk. Noen kastet seg nærmest om halsen på oss, andre så seg fryktsomt omkring og pilte vekk. Noen lo godt. Andre var rasende og tømte seg i dyp frustrasjon over alt de lider på vegne av pasienter, eget og kollegers vegne. Noen ba oss kontakte dem når det ble trygt å stå frem. Vi ble underveis styrket i troen på at HP virkelig trengs, sier hun.

Powered by Labrador CMS