MS-forskning: Starter millionprosjekt

Det er gitt 15 millioner Euro, eller 136 millioner norske kroner, til MS-forskning i 12 land, deriblant Norge.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det er et nytt globalt samarbeid, «MultipleMS», som har fått en bevilgning på 15 millioner euro, rundt 136 millioner norske kroner, av EU.

12 land
Målet for gigantprosjektet, som starter nå i januar, er ny og bedre behandling for MS.
MS-forskningsgruppen ved Universitet i Oslo og Oslo universitetssykehus deltar i ledelsen av dette arbeidet, som koordineres av Karolinska Instituttet (KI) i Sverige.
Til sammen 21 partnere fra 12 land skal samarbeide for å identifisere molekylære mekanismer bak sykdommen og derved finne metoder som kan skreddersy behandlingen av MS pasienter.

– Stort prosjekt
– Det som er unikt i dette prosjektet er størrelsen på forskningsnettverket og at man vil slå samme mange ulike datatyper innhentet av forskningsgrupper over hele verden. Vi vil søke etter nye metoder for å skreddersy behandlingen for den enkelte pasient basert på studier og undersøkelser av MS-pasientene og biomarkører i ulike prøver, sier professor og overlege Hanne Flinstad Harbo, i en pressemelding. Harbo leder det norske bidraget i prosjektet.

  • Prosjektet utløper fra et  eksisterende samarbeid i «The Nordic MS Genetics Consortium», «The International MS Genetics Consortium»(IMSGC) og «The International Human Epigenome Consortium» (IHEC).
  • Det skal etableres et stort datasett med kliniske, genetiske, epigenetiske, molekylære, MRI- og miljø-data fra over 50.000 MS pasienter og 30.000 friske kontroller fra mange deler av verden.
  • Det skal også samles data fra nydiagnostiserte MS-pasienter, for å kunne bekrefte resultater av analysene av det meget omfattende, allerede etablerte datasettet. 
Powered by Labrador CMS