Ebola-vaksine bekrefter 100 prosent effekt

Folkehelseinstituttet har vært med på å utvikle verdens første effektive ebola-vaksine.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Under ebola-utbruddet i 2015 ble en ny vaksine prøvd ut i Guinea. Nå foreligger de endelige resultatene fra fase tre-studien, der blant annet Folkehelseinstituttet har vært en av samarbeidspartnerne.
Resultatene viser at vaksinen gir god beskyttelse til voksne og barn mot ebola-virussykdom. Studien ble publisert i det medisinske tidsskriftet Lancet, fredag 23. desember.

– Nå har vi solide data på at dette er en svært effektiv vaksine, og et viktig redskap til å kontrollere utbrudd når disse kommer, sier fagdirektør ved FHI, John-Arne Røttingen, som ledet styringsgruppen for studien.
Reaktiv strategi
Røttingen forteller at det er to måter å ta i bruk en vaksine på.

– Det ene er ved å identifisere land eller befolkningsgrupper som har stor risiko for sykdom, og vaksinere dem på forhånd, slik vi gjør med barnevaksinasjonsprogrammet her i Norge. Det andre er å vaksinere befolkningen som en del av en kriserespons når noe oppstår. Gitt resultatene på denne vaksinen, og det faktum at ebola er en svært sjelden og uforutsigbar sykdom, så det er min vurdering at vaksinen bør innføres som en reaktiv strategi, sier han.

Røttingen forklarer at studien ble gjennomført ved ring-vaksinasjon, som innebærer at man identifiserer kontaktene til den ebola-syke, og deretter kontaktenes kontakter. Ringene ble randomisert til enten å bli tilbudt vaksine umiddelbart eller etter 21 dager. Deretter sammenlignet man hvor mange som fikk ebola i de umiddelbare ringene med de som fikk det etter 21 dager.

– Studiedesignet ble valgt for å kunne vise vaksine-effekt, og samtidig oppfylle etiske krav om at alle deltakerne skulle bli tilbudt vaksine, sier han.
Finansiert av UD
Studien ble gjennomført i nært samarbeid med helsemyndighetene i Guinea, Verdens helseorganisasjon og Leger Uten Grenser/Epicentre. Den ble finansiert av norsk UD gjennom midler gitt til Norges forskningsråd, samt Wellcome Trust og kanadiske helsemyndigheter. I tillegg investerer Leger Uten Grenser, WHO og Folkehelseinstituttet midler.

Vaksinen som er prøvd ut, er utviklet ved det kanadiske folkehelseinstituttet og lisensiert til legemiddelfirmaet Merck, kjent som MSD i Norge.

Powered by Labrador CMS