Ny studie: Graviditet endrer hjernen

Graviditet fører til langvarige endringer i hjernestrukturen, ifølge en studie publisert i Nature Neuroscience.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Under en graviditet endres kvinnens kropp på mange måter, men fortsatt vet man lite om hvordan en graviditet påvirker hjernen. Dette ønskte spanske forskere å undersøke nærmere.

De inkluderte 25 spanske kvinner i 30-årene som ikke hadde vært gravide, men som ønsket å bli det. Hjernen deres ble scannet med magnetresonanstomografi (MRI) både før de ble gravide og noen måneder etter at de hadde født. En kontrollgruppe på 20 kvinner som ikke har født, inngår også i studien, i tillegg til en gruppe førstegangsfedre og ikke-fedre.

Langvarige endringer
Resultatene av den små studien viser at graviditeten gjør vesentlige endringer i hjernens struktur. Forskerne fant blant annet at de gravide kvinnene hadde fått redusert mengden grå substans i den fremre delen av hjernen. Grå substans består hovedsakelig av nerveceller.

En oppfølgingskontroll viste at reduksjonen i grå substans var til stede også to etter graviditeten. Forskerne fant ikke forskjell mellom kvinner som var blitt gravide på vanlig vis sammenlignet med de som var blitt gravide etter fertilitetsbehandling.

Modningsprosess
Forskerne observerte ikke endringer i hukommelsen eller andre kognitive funksjoner etter svangerskapet. Tapet av grå substans i hjernen har således ikke negative konsekvenser for kognitiv funksjon, ifølge forskerne.

Forskernes teori er at mødrene gjennomgår en modningsprosess som forbereder dem på foreldreskapet. En spekulasjon er at svake nerveceller renses bort i visse regioner for å skape rom for mer effektive og spesialiserte nervecellenettverk. Dette kan for eksempel være viktig for mor for å bli flinkere til å lese barnets behov, ifølge forskerne.

– Funnene peker på en tilpasningsprosess knyttet til fordelene av å bedre forstå den nyfødtes behov, for eksempel å identifisere barnets følelser, sier hovedforfatter Oscar Villarroya i en uttalelse til Medical Daily.

Powered by Labrador CMS