Pasient-samvalg reduserte henvisningene

Felles beslutningstaking hos pasienter med lav risiko for hjertesykdom hadde positiv effekt både på pasientene, og på omfanget av spesialistutredninger.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Mens 52 prosent av allmennlegepasientene med lav risiko for hjerte- og karsykdom ble henvist til videre undersøkelser, gjaldt dette bare 32 prosent av pasientene som ble mer involvert i beslutningen. Forskjellen var statistisk signifikant.

Lav-risikopasienter
Det viser en amerikansk studie som har randomisert pasienter med lav sykdomsrisiko enten vanlig oppfølging hos allmennlegen eller til oppfølging med større pasientinvolvering, gjerne kalt felles beslutningstaking eller samvalg.

Studien er nylig publisert i BMJ.

Pasientene som aktivt fikk være med på beslutningen, økte kunnskapen sin om hvor stor risikoen var for at de skulle bli hjertesyke og de var mer involvert i beslutningen om hva som skulle gjøres, enn pasienter som ble fulgt opp på mer tradisjonelt vis.

Ikke flere hendelser
Det var ingen økt risiko for alvorlige hendelser relatert til koronarsykdom forbundet med pasient-samvalg. Artikkelforfatterne konkluderer dermed med at det i denne intervensjonen ga positive effekter å involvere pasientene i større grad, og at det i helsemessig øyemed også var forsvarlig.

Effekten av intervensjonen ble målt gjennom pasientens eller pårørendes kunnskap om risikoen for akutt hjerte- og karsykdom.

Sekundærmålene for studien var pasientens involvering i beslutningen om henvisning til spesialistutreding, andelen pasienter henvist til hjerteundersøkelser og andelen alvorlige kardiovaskulære hendelser.

Powered by Labrador CMS