– Sykehusene får lide

I budsjettavtalen skjuler det det seg over fire hundre millioner i kutt til sykehusene, fastslår Kjersti Toppe (Sp) og Torgeir Micaelsen (Ap).

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I budsjettavtalen øker effektiviseringskravet i hele den statlige sektoren fra 0,5 prosent til 0,8 prosent.

– Kuttet fra H og FrP i budsjettproposisjonen var reelt på 177 millioner kroner. Etter min hoderegning vil budsjettavtalen innebære om lag 420 millioner kroner i nye kutt til de regionale helseforetakene, sier stortingspolitiker og medlem i helsekomiteen, Kjersti Toppe (Sp).

Toppe viser til at effektiviseringsreformen øker med 0,3 prosent, noe som utgjør et stort kutt til sykehusene.

– I regjeringens proposisjon utgjør effektiviseringsreformen på 0,5 prosent et krav om 712 millioner kroner i effektivisering. Altså reduserte ytelser til sykehusene. Men - regjeringen foreslår å tilbakeføre 535 millioner av disse for at det ikke skal gå ut over nødvendige investeringer.

Holdt ikke løfte
Som kjent kom ikke regjeringens løfte om 12 milliarder til sykehusene gitt i 2013, i havn; I 2013 lovte helseminister Bent Høie (H) å styrke sykehusøkonomien med 12 milliarder kroner ekstra over fire år.
Les mer: Høyre om løftebrudd: – Måtte omprioritere

Men i forslaget til årets budsjett ligger det en vekst på 1,9 milliarder. Dermed er regjeringen fortsatt tre milliarder unna målet.

– I tillegg kutter man nå i sykehusbudsjettene, som er dårlige i utgangspunktet, og nå blir enda dårligere. Sykehusbudsjettet har aldri kommet styrket ut av budsjettavtaler med Venstre og Krf.

– Jeg tror dette vil gå ut over tjenestene på gulvet; som kutt i ambulanse eller reduksjon i bemanning. Situasjonen er alvorlig; Se bare på sykehusene i Sørlandet og Telemark som de neste årene er pålagt å spare flere hundre millioner  kroner, sier Toppe til Dagens Medisin.

Også Arbeiderpartiet er kritisk til denne nokså tekniske og godt skjulte manøveren i budsjettavtalen:

– Det er mange ting å si om dette. Ett element er at jo at Krf og Venstre har hatt mange ambisjoner for sykehusene – ikke minst i Nasjonal sykehusplan, men de virker ikke i stand til å prioritere dette når budsjettene skal lages, sier helsepolitisk talsperson i Ap, Torgeir Micaelsen, til Dagens Medisin.

– For meg virker dette desperat: At Høyre går til dette skrittet, som det største partiet som holder regjeringen sammen. Så langt er ikke regjeringen i nærheten av å levere løftene de ga til pasientene før forrige valg.

– Dette vil føre til kutt i mange sykehus, sett i lys av den demografiske utviklingen; befolkningen blir eldre og sykdomsbildet endrer seg. Dette må sykehusene håndtere, i tillegg til at de skal tilby og betale for nye medisiner. Så er det en lang rekke andre satsninger som må kuttes eller som stoppes opp som følge av effektiviseringskravene. Jeg er for effektivisering, men ikke for effektivisering i pasientbehandling, sier Micaelsen.

Powered by Labrador CMS