Forsinket behandling for 6 av 10

Bare 38 prosent av pasienter med nyrekreft ved Oslo universitetssykehus er behandlet innen anbefalt maksimaltid. For eggstokkreft er andelen på 40 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Oslo universitetssykehus (OUS) har, sammen med Sykehuset Østfold, den laveste andelen av nyrekreftpasienter som får behandling innen anbefalt maksimal forløpstid.

Ved OUS var andelen på 38 prosent, og på 15 prosent ved Sykehuset Østfold. På landsbasis er andelen på 57 prosent, og høyest i Helse Førde med over 80 prosent.

Dette viser NPR-tall fra kreft-pakkeforløp for perioden januar til november i år som Dagens Medisin har tilgang til.

Store forskjeller
Både Helse Sør-Øst og OUS strever med å nå målene for flere kreftformer. Ved eggstokkreft, hvor i gjennomsnitt 63 prosent behandles innen anbefalt maksimal-tid, er andelen på bare 40 prosent ved OUS, som har regionansvar.

Fem sykehus i helseregionen har en enda lavere andel. Alle andre sykehus i resten av landet har en andel på over 80 prosent.

Og mens bare 53 prosent av brystkreftpasientene ved OUS og Sørlandet sykehus ble behandlet innen anbefalt tid, gjaldt dette 65 prosent ved UNN og Helse Stavanger og over 70 prosent ved alle andre helseforetak.

Se helt nederst i artikkelen en oversikt over måloppnåelsen ved brystkreft, eggstokkreft og nyrekreft per helseforetak/sykehus i hele landet.

Pakkeforløp for kreft

Per oktober i år hadde 17.359 kreftpasienter i pakkeforløp fått behandling.I alt 55 prosent av alle pasientene hører til Helse Sør-Øst.Oslo universitetssykehus var det helseforetaket med flest pasienter, totalt 2659.Kilde:  Statistikk fra Helsedirektoratet/NPR, januar–oktober 2016

Noen av forskjellene mellom sykehusene ved behandling av gynekologisk kreft kan muligens forklares med ulik koding. Ifølge Helsedirektoratet har sykehusene noe ulik praksis, både når det gjelder kriterier for inngang til pakkeforløp og om pakkeforløpet starter ved lokal- eller regionsykehuset.

Regner med betydelig bedring
Klinikkleder Morten Tandberg Eriksen ved Klinikk for kirurgi, inflammasjonsmedisin og transplantasjon ved OUS, bekrefter at mange nyrekreftpasienter opereres etter anbefalt maks-tid.

– Dette er resultater vi er svært lite fornøyd med. Noe av årsaken ligger i kapasitetsproblemer på robotassistert kirurgi, en teknikk som gjør at flere pasienter kan få fjernet bare deler av nyren. Flere sykehus har nå fått robot og kan operere selv i stedet for å henvise til oss. Vi ser en bedring i kapasiteten vår som følge av dette.

– Samtidig gjør vi en jobb for å bedre flyten i utrednings- og behandlingsforløpet, og vi regner med å se en betydelig bedring i forløpstidene fremover, sier Morten Tandberg Eriksen til Dagens Medisin.

Tallene for siste tertial vil nok se bedre ut. Sigbjørn Smeland, klinikkleder ved OUS

Knapphet på leger
Klinikkleder Sigbjørn Smeland ved Klinikk for kreft, kirurgi og transplantasjon vedgår at OUS har strevd med pakkeforløpene for brystkreft og eggstokkreft.

– Vi har hatt utfordringer for brystkreft og har nå tatt noen grep gjennom hele forløpet, både på radiolog- og kirurgisiden. Tallene for siste tertial vil nok se bedre ut, sier Smeland.

– Hvorfor har så mange pasienter ventet lenger enn maks-tiden?

– Den viktigste forklaringen har vært forbigående knapphet på legeressurser i utredningsfasen. Vi har nå også fått inn noe mer kirurgitid, så vi skal være innenfor en andel på 70 prosent nå.

Ingen unnskyldning
Smeland bekrefter at det er ulik kodepraksis i hele Norge for gynekologisk kreft.

– Hadde det vært en enhetlig kodepraksis, ville nok tallene ha vært mer like, men det ville likevel ikke ha gjort situasjonen noe bedre for oss. Utfordringene for oss på behandling av eggstokkreft har vært både den første fasen og på operasjonssiden. Når vi nå har fått tilgang til ekstra operasjonstid ved Radiumhospitalet, forventer vi at en høyere andel pasienter blir behandlet innen tiden.

– Får det medisinske konsekvenser å vente lenge?

– Hovedspørsmålet er nok heller at vi skal overholde de fristene som er satt. Det blir feil å unnskylde seg med at en uke eller to ikke betyr noe – det blir en avsporing, understreker Smeland.

– Kunne dere ha løst dette med å sende pasientene til andre sykehus?

– For eggstokkreft er det bare OUS som opererer i Helse Sør-Øst. For brystkreftpasientene har det i større grad handlet om manglende røntgenressurser, svarer klinikklederen.

 – Sånn kan vi ikke ha det

– Verken vi i Helse Sør-Øst eller helseforetakene kan lene oss tilbake selv om de samlede målene nås, sier fagdirektør Geir Bøhler i Helse Sør-Øst.

Helse Sør-Øst har lavest andel av pasienter som behandles innen anbefalt maksimal forløpstid – når tall for alle pakkeforløp ses under ett. I denne regionen er andelen på 64 prosent, mot 66 i Helse Nord, 75 i Helse Vest og 76 i Helse Midt-Norge.

Med unntak av Helse Vest når alle regionale helseforetak målet om at minst 70 prosent av alle kreftpasienter skal inngå i pakkeforløp.

– Vi følger opp
– Det har vært en gradvis forbedring siden 2015, og det er gjort en god jobb i sykehusene. Likevel når ikke alle helseforetakene målene for noen av kreftformene. Sånn kan vi ikke ha det, og verken vi i Helse Sør-Øst eller helseforetakene kan lene oss tilbake selv om de samlede målene nås. Vi følger derfor opp sykehusene som har utfordringer, gjennom jevnlige oppfølgingsmøter, sier fagdirektør Geir Bøhler i Helse Sør-Øst.

– Hva gjør dere nå for å bedre situasjonen?

– Vi har nå gått mer inn i detaljer i tallmaterialet fra sykehusene, og forsøker å gi innsikt i hvor de konkrete problemene i forløpene oppstår for at helseforetakene kan sette inn lokale forbedringstiltak, eller tiltak i samarbeid med andre helseforetak, svarer Bøhler.

Bedre utnyttelse av robot
Han tilføyer at Helse Sør-Øst også kan bidra til bedre tolkning og forståelse av koder, og samarbeidsmuligheter for legene som gjør jobben.

– Vi har gjennomført flere opplæringsdager med helsepersonell etter at den reviderte veilederen fra Helsedirektoratet ble klar 1. september. I tillegg skal vi etablere teammøter der fagfolk blant annet kan utveksle informasjon og se på røntgenbilder sammen. Dette gir mer effektiv kommunikasjon og vurdering av det som er beste behandling for pasientene. Og vi vil utnytte robotkapasiteten i regionen enda bedre. Dette mener vi vil gjøre at flere pasienter vil oppleve å få behandling innenfor de anbefalte forløpstidene, svarer Bøhler.

Andel pasienter som er operert innen maksimal anbefalt forløpstid

Sykehus/pakkeforløp med to eller færre pasienter er ikke inkludert. * angir at antallet pasienter er mellom to og åtte. Rød strek angir den prosentandelen Helsedirektoratet har satt som mål.

For brystkreft har det vært problemer med registrering i Helse Bergen og Helse Stavanger. I realiten behandles cirka 90 prosent innen normert tid, ifølge Helse Vest.

Powered by Labrador CMS