Labre forventninger til Kvinnsland-utvalgets rapport

Helsepolitikerne forventer seg ingen revolusjon fra Kvinnsland-utvalget.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Utvalget ble satt ned i fjor, på bakgrunn av regjeringens ønske om å legge ned de regionale helseforetakene.
Det ønsker også alle partiene utenom Ap. Torsdag legger utvalget frem sin rapport, og både Høyre, Frp, KrF, V, og Sp står på sitt: De vil fremdeles legge ned RHF-ene. Og helsepolitikerne fra disse partiene har vage forventninger til utvalgets innstilling.

KrF: «Ingen samstemt menighet»
– Jeg er spent på hva utvalget kommer med. Men jeg kjenner de folkene, og jeg tror ikke at de kommer med én innstilling. Det der er ingen samstemt menighet, akkurat, sier sier KrFs Olaug Bollestad.

– Å legge ned RHF-ene, betyr ikke at vi skal legge ned de lokale helseforetakene. Vi ønsker ikke at RHF-ene skal overføres til fylkeskommunene for eksempel. Da får vi en politisk kamp hvert fjerde år som er uhåndterbar for sykehusene,

 FrP: «Vi vil avvikle»
Kari Kjønaas Kjos (Frp), leder av Helse- og omsorgskomiteen, bekrefter at partiets ønske fortsatt står ved lag.

– Vi vil avvikle RHF-ene, det er for så vidt derfor vi satte ned utvalget. Jeg håper at vi finner en løsning som er bedre enn dagens. Jeg håper utvalget kommer med klare og tydelige anbefalinger, sier Kjos.

 Sp:– Kritisk til mandatet
Lunkne forventinger har også Kjersti Toppe (Sp), som gjør det klart at også hennes parti vil avvikle RHF-ene under offentlig forvaltning. Som tidligere er hun sterkt kritisk til utvalgets mandat:

– Jeg mener fortsatt at utvalget også skulle ha utredet finansiering av sykehusene og politisk forankring til beslutningene.

Venstres Kjetil Kjenseth har heller ikke håp om store overraskelser.

Forventer noe konkret
Kristin Ørmen Johnsen i Høyre er dermed alene om å tro at det kommer noe helt konkret fra utvalget, og viser til at Helse- og omsorgsdepartementet var «åpne» i sitt mandat.

– De har gitt utvalget mulighet til å komme med flere løsninger. Og så må de komme med konkrete forslag til bestillingen fra departementet. Den er bredere enn at RHF-ene skal legges ned. Så de må komme med konkrete forslag til bestillingen fra departementet.

Powered by Labrador CMS