Lege krevde 110.000 kroner i refusjon – uten å ha hatt vakt

En lege er ilagt advarsel etter urettmessig å ha fått utbetalt 200.000 kroner fra Helfo.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Statens helsetilsyn har ilagt en lege advarsel etter å ha brutt helsepersonelloven paragraf 6 om ressursbruk.

Bakgrunnen er at fastlegen skal sendt inn regninger for legevaktsarbeid for en rekke datoer legen ikke hadde legevakt. Det ble også krevd refusjon for pasientkonsultasjon selv om aktiviteten bare var telefonsamtale eller mottak av prøvesvar og epikrise. Legen krevde også tidstillegg det ikke var grunnlag for, ifølge Helfo.

Helfo fattet mistanke fordi fastlegen fikk langt større utbetalinger enn den andre legevaktslegen i kommunen. Da Helfo gjennomgikk regningene oppdaget de blant annet at 19 prosent av regningene var fra datoer da legen ikke hadde legevakt. For disse regningene fikk legen utbetalt 110.000 kroner.
Til sammen er det snakk om urettmessig refusjon på cirka 204.000 kroner.

Legen har erkjent feil takstbruk og godtatt tilbakebetalingskravet fra Helfo, men avviser å ha sendt inn regningskort på pasienter som ikke har mottatt helsehjelp. Legen har forklart feilene med språkproblemer og problemer med datasystemet.

Helsetilsynet anser mislighold av refusjonsordningen som et alvorlig tillitsbrudd, og viser til at slike handlinger er egnet til å svekke den allmenne tilliten til leger. Helsetilsynet finner saken så alvorlig at legen gis en advarsel.

Powered by Labrador CMS