Vil vurdere endringer i finansiering av dagkirurgi

Sykehusene mener dagens finansieringsmodell kan hindre overgang fra døgn- til dagkirurgi. Helsedirektoratet har bedt om innspill til eventuelle endringer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det er ikke aktuelt å gjøre eventuelle endringer før i 2018. Og det er allerede gjort en liten justering for neste år. Eva Wensaas, fungerende avdelingsdirektør for Avdeling for finansiering og DRG i Helsedirektoratet

Nylig ble helseforetakene invitert av Helsedirektoratet til et møte for å diskutere innsatsstyrt finansiering (ISF) av dagkirurgi.

Bakgrunnen er at de regionale helseforetakene har henvendt seg til Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) og gitt uttrykk for at ISF på noen områder er et hinder for å gå fra døgnkirurgi til dagkirurgi.

Problemområder
Direktoratet ønsker først og fremst å få frem problemene som helseforetakene ønsker løst.

I et brev til de regionale helseforetakene (RHF-ene) ber direktoratet om konkrete kliniske eksempler på blant annet pasientgrupper, typer behandling, forholdet mellom faktiske kostnader og beregnede kostnadsvekter ved dag- og døgnkirurgi samt opplevde hovedutfordringer ved omlegging.

DRG-koder
Da det ble opprettet diagnoserelaterte grupper, DRG-er, for dagkirurgi hadde disse lik vekt som ved døgnkirurgisk behandling.

Fra 2010 ble vektene imidlertid basert på beregnede kostnadsvekter. Ifølge Helsedirektoratet har det med jevne mellomrom kommet kritikk på at dagkirurgi-vektene er for lave.

I fjor fikk dagkirurgi et tillegg på 10 prosent utover kostnadsberegnet vekt. Fra neste år blir tillegget på 15 prosent.

Ballen hos RHF-ene
Fungerende avdelingsdirektør Eva Wensaas i Avdeling for finansiering og DRG i Helsedirektoratet bekrefter at de er i en åpen dialog med de regionale helseforetakene.

Innsatsstyrt finansiering

I 2016 blir norske sykehus finansiert ved 50 prosent rammebevilgning og 50 prosent gjennom innsatsstyrt finansiering (ISF), som er basert på sykehusenes aktivitet.ISF er en finansieringsmodell som tar utgangspunkt i diagnoserelaterte grupper (DRG).DRG er et pasientklassifiseringssystem hvor sykehusopphold eller polikliniske konsultasjoner i somatiske institusjoner klassifiseres i grupper som er medisinsk meningsfulle og ressursmessig tilnærmet like.I stedet for antall opphold, brukes antall DRG-poeng som aktivitetsmål.DRG benyttes på gruppenivå.De enkelte DRG-kodene blir vektet over eller under et beregnet gjennomsnitt for alle typer behandling.Kilde: Helsedirektoratet og no.wikipedia.org

– Vi har avholdt et møte 10. november og skal ha et møte til før jul, sier Wensaas til Dagens Medisin.

– Hvilke pasientgrupper eller behandlinger ble trukket frem på møtet som særlig utfordrende?

– Dette ble ikke diskutert på møtet nå i november, og er det vi har bedt RHF-ene om tilbakemelding på. Så ballen ligger hos dem nå. Videre diskusjoner blir en del av utviklingsprosessen for ISF-regelverket for 2018.

Tidligst i 2018
Wensaas understreker at det ikke blir endringer i finansieringen med det første.

– Det er ikke aktuelt å gjøre eventuelle endringer før i 2018. Og det er allerede gjort en liten justering for neste år. Endringer i ISF-ordningen må gjøres innenfor de samlede rammene til RHF-ene, sier Wensaas.

Powered by Labrador CMS