Ber om norsk hovedsete for global epidemi-beredskap

Organisasjonen CEPI søker om å få permanent sekretariat i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Ebolaepidemien og zika-utbruddet viser behovet for et globalt initiativ som raskt kan sørge for at vaksiner blir utviklet og spredt når det oppstår epidemier. CEPI er uavhengig og uten sterke legemiddelindustri-interesser, sier helseminister Bent Høie (H) til Dagens Medisin.

Kontorer i Oslo, London, New Dehli
Organisasjonen CEPI, the Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, er ment å fungere som en «global helseforsikring»: Organisasjonen, som skal fungere som en NGO, ønsker å bidra til at verden raskere stabler medisiner og vaksiner på beina når det oppstår sykdomsepidemier.

Les mer: Vil forberede verden på neste krise – etablerer «global helseforsikring»

Det foreløpige sekretariatet for CEPI er i oppstartsfasen lagt til Norge.
Men nå søker Norge de andre samarbeidspartnerne om å få det permanente sekretariatet lagt til Oslo, ifølge Bent Høie:

CEPI

CEPI vil bygge opp en bank med vaksinekandidater for så mange som mulig av de smittsomme sykdommene som truer menneskene.Samarbeidspartnere er britiske the Wellcome Trust, Bill and Melinda Gates Foundation, World Economic Forum og norske myndigheter.

– Vi vil søke om en modell der hovedsekretariatet skal ligge Oslo, samt at vi skal ha kontorer i New Dehli og London. På den måten får vi sterke miljøer rundt overvåking, vaksineutprøving, fondsforvaltning, produktutvikling, og så videre.

25 - 30 ansatte
Intensjonen er, ifølge helseministeren, å bidra til at man får frem tre til ti nye vaksiner hvert andre år. Og CEPI jobber nå med å reise èn milliard dollar i et femårsperspektiv.

– Planen er at ansatte skal lønnes av fondets avsetning. Vi vil bidra med gratis lokaler og bruk av Forskningsrådets ordninger. Vi tenker at sekretariatet vil ha mellom 25 og 30 ansatte, der de fleste jobber i Oslo og altså noen i London og New Dehli. Ut fra et nasjonalt perspektiv er dette viktig kompetanse å bygge i Norge, og dette vil bidra til internasjonale faglige nettverk, sier helseministeren.

Powered by Labrador CMS